Helyi közélet

2015.03.30. 12:52

Öt mínusz egy vasárnap

Miskolc - A törvény megengedi az üzleteknek, hogy egy évben öt vasárnapon nyitva legyenek. Az elmúlt vasárnap volt az egyik.

Miskolc - A törvény megengedi az üzleteknek, hogy egy évben öt vasárnapon nyitva legyenek. Az elmúlt vasárnap volt az egyik.A vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály szerint a boltok, üzletek évi 5 vasárnapot megválaszthatnak, mikor nyitnak ki. Az egyik tegnapra esett: sok üzlettulajdonos ugyanis a húsvét előtti héten élt ezzel a lehetőséggel. A bevásárlóközpontok parkolói már kora délelőtt megteltek, sokan éppen a húsvéti nagybevásárlás miatt mentek boltba.

Jókor jött

„Jól jött ez a nyitva tartás, hiszen a munkám miatt nem tudtam, vagy legalábbis nehezen tudtam volna megoldani az ünnepi bevásárlást” – mondta Ági, aki teli bevásárlókocsit tolt az egyik miskolci áruház parkolójában. Míg a hatalmas szatyrokat eligazította az autó csomagtartójában, elmondta, ez a bevásárló vasárnap most nagy segítség volt neki. „Két ovis gyerekem van, a nagymama dolgozik, csak hétvégén tud rájuk vigyázni, a férjem pedig külföldön dolgozik, csak az ünnepre jön haza. Ha most nem tudtam volna eljönni, nem tudom, mi kerül az ünnepi asztalra” – mesélte. Hozzátette: „Megértem persze azokat is, akiknek emiatt dolgozniuk kell, de nekem ez most nagy segítség.

A kisebb boltokban is voltak, az egyik bolt vezetője elégedett volt a vasárnapi forgalommal. Sőt azt is elmondta, amikor nem voltak nyitva, hétfőn hiányolták is a vásárlók. Miskolciné Erika a kislányával vásárolgatott vasárnap délelőtt, ő elmondta, ilyenkor ér rá. „Egyelőre nem az ünnep miatt vásárolunk, hanem a hétre veszem meg az ennivalót. A vasárnapi zárva tartásnak nem örülünk, főleg az ebédkészítéskor okozott gondot, amikor rájöttem, nincs meg minden hozzávaló, ilyenkor B-tervet kellett kitalálnom az ebédre” – mesélte.

Ágota is igyekezett kihasználni a vasárnapi nyitva tartást, hiszen a munkája miatt neki is nagy szervezést igényel, hogy a hét utolsó napján egyébként már nem lehet boltba menni. „Estig bent vagyok a munkahelyemen, mire végzek, már semmi nincs nyitva, így komoly gondot jelent a vasárnapi zárva tartás. Most jó, legalább néhány dolgot beszerezhettem a vasárnapi ebédhez és a hétre” – mondta.

Bükki túra

Nemcsak az élelmiszerboltokat keresték fel sokan, az egyik sportáruházban is nagy volt az érdeklődés. Egy anyuka kisfiával válogatott a sportszerek között, végül fehér zokni, sportszár és mez került a kosárba. „A fiamnak kellett tornaórára új fehér zoknit venni, de szombaton nem tudtam belesűríteni a programba, mert családi rendezvény volt. Most ráértünk, megvettük és nézelődünk még egy kicsit a sportszereknél. Utána irány a természet, délutánra bükki túrát terveztünk” – osztotta meg velünk Zita. Persze az eladók jobban örülnek a szabadnapnak, de az egyik bevásárlóközpontban találkoztunk olyannal, akinek nem okoz gondot, hogy ha vasárnap is dolgoznia kellett. „Nem minden hétvégén esett rám a munka, így nem volt gond. Persze jobb a családdal, de a férjemnek olyan a munkaköre, hogy négyhetente ő is dolgozik hétvégén” – tudtuk meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában