Helyi közélet

2015.03.20. 09:09

Nézőpont: Bizalom

<em>A polgármester kifejezetten népszerűtlen döntést vett magára, ráadásul olyan emberrel szemben, akinek a megválasztásáért annak idején a saját frakciójában is kész volt konfliktusokat vállalni</em>. <em>Aki az ő embere volt.</em><strong> Bujdos Attila írása</strong>.

A polgármester kifejezetten népszerűtlen döntést vett magára, ráadásul olyan emberrel szemben, akinek a megválasztásáért annak idején a saját frakciójában is kész volt konfliktusokat vállalni. Aki az ő embere volt. Bujdos Attila írása.

Nem tölti ki a hivatali idejét Kiss Csaba. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját a helyi közgyűlés, a polgármester javaslatára, visszahívta a vezetői posztjáról. A képviselők kényszerhelyzetben voltak, erre hivatkozott a polgármester, dr. Kriza Ákos: nem teljesült, amit a pályázatában vállalt a direktor (megszűnik a művészeti tanács, a társulat fontos tagjai hagyták és hagyják itt a teátrumot), a direktor és a társulata között súlyos bizalmi válság alakult ki.

A döntés a beavatottakon kívül lényegében mindenkit váratlanul ért. A színház híre jó, művészi munkája elismerést érdemlő. A színházat a közvélemény számára elsősorban az igazgató jelenti – ha a szakmai érdeklődést kivívó intézmény vezetőjét elküldik, ezt a tényt felfogni és elfogadni is nehéz. És akkor könnyebb a menesztettel együtt érezni, könnyebb úgy látni, hogy a helyi hatalom elbánt valakivel, akiről nem mellesleg úgy tudjuk: sokat tett érte, hogy ne sötét és elmaradott világvégi zugként lásson minket az emberiség, mert lám, valamiért érdemesek vagyunk a figyelmére.

A polgármester, a döntés felelősségében vele osztozókkal nagy kockázatot vállalt tehát, de el nem vitatható: ha indokoltnak látták ezt tenni, nem is tehettek másként. A felelősség nem csak úgy az övék, hogy mi történik ezután, de úgy is: mi történhetett volna, ha nem avatkoznak közbe. Amennyire lehet kétségeket ébresztőnek látni, annyira lehet úgy is látni, mint politikusi bátorságot: a polgármester kifejezetten népszerűtlen döntést vett magára, ráadásul olyan emberrel szemben, akinek a megválasztásáért annak idején a saját frakciójában is kész volt konfliktusokat vállalni. Aki az ő embere volt. Akkor így tartotta jónak, most így tartotta helyesnek.

Hogy nagy-e a baj, és lehetne-e még nagyobb is, ennek megítélésében most csak nyilatkozatokra hagyatkozhatunk. A visszahívott direktor közvetlen alkotótársai például írásba adták, hogy megalapozottnak gondolják a közgyűlés döntését. Mások meg nem. Valószínű, hogy nincs egyetlen igazság, hogy eldönthessük: méltánytalanság történt, vagy szükségszerű és megkerülhetetlen lépés. Sokféle tény és vélemény árnyalhatja. Megváltoztatni semmi sem tudja. Ebben a percben fontosabb, ami következik: hogyan jön ki ebből a színház, ha van bizalomvesztés a társulaton belül, és az eddigi színházi vezetés és a közösség érdekeit képviselő politika között, maradjon bizalom a színház és a közönsége között. Érthető szavakra lenne leginkább szükség arról, aminek történnie kellene, és ami történik majd. Ez most nem a politikusok feladata lenne.


Miskolc - Dr. Kriza Ákos: Ez volt az a pillanat, amikor utána kellett néznünk mélyebben, mi a történések rendje a színházban. tovább »

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház élén történt személyi változást a teátrum korábban megszűnt, ám csütörtöktől munkáját újfent folytató művészeti tanácsa a színház belügyének tekinti, a döntést megalapozottnak tartja. tovább »

Miskolc - Kiss Csabát felmentették. Új vezetőt keresnek. A miskolci színházat átmenetileg Szabó Máté rendező vezeti. tovább »

Miskolc - Bizalomvesztéssel indokolta a polgármester a miskolci színház igazgatójának azonnali felmentését. tovább »

Miskolc - „A társulat szenvedte el, hogy a szülők haragszanak egymásra”. tovább »

Miskolc - A politika ne csináljon színházat, de ha a színházi szakma azt mondja, hogy a helyzet megérett a változtatásra, akkor változtatni kell - Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közleménye. tovább »

Budapest - A Magyar Színházi Társaság megdöbbenéssel értesült arról, hogy Miskolc megyei Jogú Város közgyűlése a mai napon felmenteni készül Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját. tovább »

Miskolc - Visszahívták igazgatói tisztéről Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház direktorát a miskolci közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában