Helyi közélet

2015.03.31. 10:26

Mitől rengett a Föld?

Miskolc - Az afrikai lemez közeledik felénk, a szakemberek szerint ez okozza a gyakoribb földrengést.

Miskolc - Az afrikai lemez közeledik felénk, a szakemberek szerint ez okozza a gyakoribb földrengést.Volt, aki morajlást, volt aki robbanást is hallott vasárnap mielőtt megmozdult a föld megyénkben. A tárgyak is elindultak, a házak remegtek, volt, ahol a kémény is ledőlt. A vasárnapi földrengés, a maga 3,2-es erősségével szerencsére nem számít nagynak, sőt, a Rich­ter-skála szerint a nagyon gyenge kategóriába sorolható. Ennek ellenére persze ez is éppen elég ijesztő volt. Már csak azért is, mert nem olyan régen, 2013-ban is volt hasonló, előtte pedig 2010-ben ugyancsak rengett a föld Borsodban. Akkor a műszerek 16 ilyen jelenséget észleltek, ebből 6–8-at a lakosság is észrevett.

Lapunk kíváncsi volt arra, mi lehet az oka annak, hogy Miskolcon és környékén is egyre gyakoribbak a földmozgások. A szakemberek szerint az afrikai lemezek mozgása áll a rengés hátterében, azok ugyanis nyomják az eurázsiai lemezeket. A nyomástól pedig felgyülemlik a feszültség, majd bekövetkezik a földrengés.

A szeizmológus azonban megnyugtatásként közölte azt is, hazánk területén elvileg nem lehetséges nagyobb rengés. Azért közepes erősségű már előfordult hazánkban is, de hogy bírják ezt az épületek? Erre is rákérdeztünk. További részletek ITT >>>

ÉM-NSZR


Borsod-Abaúj-Zemplén - Mostanában miért gyakoribbak a földrengések, és milyen erősségűt bírnak ki az épületek? tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában