Helyi közélet

2015.03.06. 14:08

Menjetek haza és vállalkozzatok!

„Szegény voltam, másképp akartam élni, és mindig hittem abban, amit csinálni akartam.”

„Szegény voltam, másképp akartam élni, és mindig hittem abban, amit csinálni akartam.”Mi a siker titka, hogyan lehet sikeres egy vállalkozó, egy vállalkozás? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ azon a Sikernapon, amelyet a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével közösen, hagyományteremtő céllal szervezett az Észak-Magyarország. Első ilyen üzleti klubunk vendége Wicha József volt, aki – mint a meghívón is szerepelt – fűtésszerelőből lett milliárdos vállalkozó. A telt házas előadás bizonyította, a közönség kíváncsi rá, illetve az ő sikerreceptjére.

Az ugyanis bevált és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy honnan hova jutott a miskolci üzletember. „Olyan szegények voltunk, hogy szemetünk sem volt” – hangzott el már az előadás elején, amikor Wicha József a gyerekkoráról mesélt. De az is sokat elárult a kezdetekről, amikor így fogalmazott: „Annyi pénzem nem volt, hogy gyalog hazamenjek”. „De mindig volt hitem, tudtam, másképp akarok élni, gazdag akarok lenni. Nagy céljaim voltak, de ezeket mindig kicsiben kezdtem el megvalósítani” – mondta.

Soha nincs B terve…

Wicha József már 14 évesen dolgozott, majd központifűtés-szerelőnek tanult és gyakorolta is a szakmáját. De kipróbálta magát autószerelőként is.

„A példaképeimnél dolgozhattam, a megye két legnagyobb iparosával. Rojtosra dolgoztam a seggem, mert tudtam, oda akarok felnőni, ahol ők voltak. Ellestem tőlük a szakmát, majd 23 évesen kiváltottam a vállalkozói engedélyem” – mesélte.

Arra is kitért, hogy mindig próbált kitűnni abban, amit éppen csinált, próbált a legjobb lenni. „Mai napig állandó versenyben vagyok, hogy én legyek a legjobb. Meghallgattam Schwarzenegger előadását, aki azt mondta, B terve soha nem volt, csak A. Ugyanígy vagyok én is, nincs B tervem, ugyanis hiszek magamban, hiszek abban, hogy az A-t is meg tudom valósítani” – mondta. Hangsúlyozta: „Ha a magyarok hinnének magukban, meg tudnák váltani a világot, de ehhez az kellene, hogy ne mástól várják a megoldást.”

Az időbeosztás kapcsán elmondta: „Sok mindent elértem, de ha belegondolok, nem osztottam be jól az időmet. Akkor csináljuk jól, ha a legfontosabb feladatot végezzük el minden nap. A munkámat mindig az aznapi legnehezebb feladattal kezdem, hogy az ne feszítsen egész nap.”

A közönség a siker titkára volt kíváncsi és persze arra is, milyen sok pénzzel élni. „A pénz fontos, hiszen nyugtatja az idegrendszert. De családi háttér nélkül nem ér semmit. Éppen ezért, arra biztatok mindenkit, gondolkodjon el azon, hogy most is újrakezdené-e azt a párkapcsolatot, amiben él. Ha erre a válasza nem, akkor meneküljön. De ugyanez vonatkozik a munkára is, hiszen nem lehetünk sikeresek abban, amit nem szeretünk. A 17 éves fiam megkérdezte tőlem, milyen vállalkozásba kezdjen. Nem tudtam neki megmondani, csak annyit, bármihez is kezd, legyen benne a legjobb, szeresse csinálni” – hangzott el.

Ne féljetek a munkától!

Wicha József a kemény munkát is a siker egyik titkának nevezte: „Ne féljetek a munkától. Mindig legyen motiváció, legyen szenvedély, pontos cél és soha ne adjuk fel a reményt, akkor sem, ha elsőre nem sikerül.” Példaként Edisont hozta, akinek több mint tízezer próbálkozás után sikerült megalkotnia az első használható szénszálas izzólámpát. „Az ötezredik próbálkozás után azt kérdezték tőle, nem kellene ezt abbahagyni, hiszen van ötezer sikertelen kísérlete. Edison azt mondta: tévednek, most már ötezer módját tudja annak, hogyan nem lehet megcsinálni” – mesélte a közönségnek.

És ha már a sikertelenségről volt szó, Wicha József arról is mesélt, hogy neki is volt számos üzlete, aminek kudarc lett a vége, de legalábbis nem sikerült. „Először persze nem jó érzés, de később a legtöbb esetben beigazolódott, hogy jobban jártam, mintha sikerült volna. Észre kell venni azt, hogy az életben mi történik miattunk…” – vélekedett.

Amikor a félelem került szóba, Wicha József kifejtette: „Az üzletben akkor vagyunk jó helyen, ha cidrizünk, ha van izgalom, az egyfajta dopping, amitől jobban odafigyelünk a történésekre. De a félelmeinket le kell küzdenünk és akkor hozza az univerzum a lehetőségeket.”

Amikor szóba került, hogy most mi a célja a milliárdos vállalkozónak, a válasz az volt: „Elhatároztam, megcsinálom a világ legjobb cégét.” És azzal zárta előadását: „Menjetek haza és vállalkozzatok!”


Mi a siker titka? Hogyan lehetünk sikeresek? Hogyan kereshetünk sok pénzt? Mit kell tennünk és hogyan? Ezekre a kérdésekre próbált választ adni a közelmúltban megtartott Sikernap, ahol Wicha József miskolci vállalkozó volt az előadó. Szántó Rita jegyzete. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában