Helyi közélet

2015.03.24. 12:04

Golyó immár otthonra lelt

Sárospatak - Egyelőre csak a gondozóját hajlandó elfogadni a sokat szenvedett kutya.

Sárospatak - Egyelőre csak a gondozóját hajlandó elfogadni a sokat szenvedett kutya.„Van már neve?” „Még nincs.” „Esetleg Golyó?” „Golyó? Hogy talán meglőtték és túlélte? Golyó? Ez jó! Ez lesz a neve!”

Ezt a beszélgetést Hermann Ernővel, a Manduláshegyi Kutyaotthon dolgozójával folytattuk egy pár napja, miközben készültek a fényképek. Ernő az akkor frissen elkeresztelt Golyó gondozója, még csak őt fogadja el.

A vonatból

– Egy rokonom szólt, hogy a vonatból látott egy kutyát a sínek mellett heverni – mondja Ernő. – Azt mondta, elég rossz állapotban van a kutya a jelek szerint, de még él. Szóltam Gábornak (Törő Gábor, a kutyaotthont működtető Zemplén Help Alapítvány vezetője), aki rögtön elindult Olaszliszkára.

Fajcsik Viktória doktornőhöz vitték a kutyust Sárospatakra, ahol a kimerült állat megadóan tűrte a vizsgálatokat. Akkor merült fel a gyanú, hogy talán meglőhették a kutyát két helyen is, mert ehhez hasonló sebeket találtak rajta.

– Nem tettünk feljelentést, mert egyértelműen nem lehetett bizonyítani, hogy meglőtték a kutyát, golyó nem maradt a testben, ezért még most is csak gyanítjuk, hogy talán ez történt. Az viszont biztos, hogy a múltban rengeteget bánthatták Golyót, mert nagyon bizalmatlan az emberekkel szemben. Azt hittük, egy pár nap alatt hozzánk szokik, de csak a gondozóját engedi magához közel, ha mi közelítünk, akkor oda-odakap, ezért nem is erőltetjük.

Golyó békésen heverészik a ketrecében, esze ágában sincs onnan kimozdulni, ami kutyalogika szerint érthető is, hiszen hátulról, felülről és két oldalról fal veszi körül, onnan nem érheti támadás, csak a szemből érkező jelekre kell figyelnie. Ernő mellettem guggol végig, szóval is nyugtatjuk a kutyát.

Nincs még egy éve, hogy befogadtunk egy kutyát,aki egy darabig, ha kicsit hangosabban szóltunk hozzá, felsikoltott és rögtön a földhöz lapult. Több mint fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elhiggye, nálunk senki sem fogja bántani. Ma már bújik.

Golyó még messze van ettől, már azt is nagy eredménynek tartják, hogy Ernőt elfogadja a maga módján.

– Éppen ezért még nem is nagyon keresünk neki gazdát – mondja Törő Gábor –, elég nagy a választék nálunk. Golyónak először vissza kell adni az emberek iránti bizalmat, és ezt csak nagyon apró lépésekkel lehet megtenni.

ÉM-BG

Támogatót keresnek

A Zemplén Help Alapítvány támogatókat keres, hiszen lejárt a szerződésük az eddigi fő támogatójukkal, azzal a céggel, amely havi 100 ezer forinttal támogatta az alapítvány működését. Aki úgy érzi, hogy tud és szeretne is segíteni abban, hogy a Manduláshegyi Kutyaotthon a jövőben is zavartalanul tudjon működni, az keresse meg az alapítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában