Helyi közélet

2015.03.06. 15:18

Egyben mennek el a Wartburgok a híd alól

Miskolc - Nyolc Wartburg, ARO és kis Polski is áll Miskolcon, a Gömöri-felüljáró alatt, a Szeles utcában.

Miskolc - Nyolc Wartburg, ARO és kis Polski is áll Miskolcon, a Gömöri-felüljáró alatt, a Szeles utcában.A szépen felsorakozott flottát bárki megnézheti (csütörtökön még ott sorakoztak egymás mellett) a kerítésen kívülről, ráadásul a 8-as jelzésű autóbusz is ott áll meg.

1991 óta nem gyártják

A hely egy miskolci vállalkozás tulajdonában van, ám amikor az autók sorsáról érdeklődtünk, egy rendkívül szűkszavú, bizalmatlan portás-biztonsági őrnek látszó ember arról tájékoztatott, hogy az autók a villamossági és szerelési anyagokkal foglalkozó cég korábbi járművei. Hiába próbáltunk volna többet megtudni, az úriember csak annyit árult még el, hogy bizony már egyben eladták a Wartburgokat és a többi négykerekűt. „Nem tudom, honnan, de jön majd érte valaki” – mondta.

A hasznaltauto.hu-n, Magyarország legnagyobb használt- és újjármű-adatbázisában akad bőven (közel 60) Wartburg. A romosabb, viharvertebb, hiányos darabok – mint amit láthatunk – 50 ezer forintnál kezdődnek. A telephelyen a 353-asból (kétütemű) és a 1.3-asból is felfedezhetünk példányokat. Ez utóbbi azért volt különleges 26 évvel ezelőtt (1989 októberéről beszélünk), mert ebbe a típusba VW-licencelt motor került. Aztán nem sokkal később, 1991 áprilisában az utolsó Wartburg is legördült az eisenachi autógyárból. Ebben persze nagy szerepe volt a berlini fal leomlásának is, ami után Nyugat-Németországból Kelet- és Közép-Európa szépen „felszippantotta a romokat”, a régi Opeleket, VW-ket.

Egyébként egy szép állapotú kétütemű, vagy VW-motoros „Varnyú” 130–150 ezer forintot is megérhet a gyűjtőknek.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában