Helyi közélet

2015.03.26. 09:10

Duális képzés nélkül nincs versenyképesség

Miskolc - Konferencia segítette a vállalatokat a duális képzés bevezetése előtt.

Miskolc - Konferencia segítette a vállalatokat a duális képzés bevezetése előtt.Miskolcon kezdődött el szerdán a „Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről” című országos rendezvénysorozat. A programon azon vállalatok és egyéb gazdálkodó szervezetek képviselői vettek részt, melyek együttműködő partnerei a szeptembertől induló felsőoktatási duális képzéseknek. Ők az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) szakembereitől kaptak tájékoztatást, felmerülő kérdéseikre válaszokat.

Partner

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a konferencia szünetében lapunknak elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012-ben vetette föl, hogy a mérnökhiány, valamint a mérnökök gyakorlati tudásának hiánya a magyar gazdaság versenyképességét rontja. Azóta folyik a munka a duális képzés kialakítása érdekében, vagyis azért, hogy a hallgatók közel egyenlő arányban kapjanak elméleti és gyakorlati képzést az egyetemi évek alatt.

Szeptember 1-jével közel 800 diák kezdi meg tanulmányait Magyarországon duális képzési formában. A Miskolci Egyetem is partner ebben, itt közel 100 hallgató tanul majd így. Miskolcon ez a Műszaki Anyagtudományi Kar öntészeti tanszékét érinti 59 hallgatóval, valamint a Gazdaságtudományi Kart, a Gépészmérnöki és Informatikai Kart 40 hallgatóval.

Az elnök hozzátette: a kamarának az lesz a dolga, hogy a duális képzést folyamatosan menedzselje, hiszen a nagyvállalatok után a helyi kis- és középvállalkozásoknak is ki kell venniük a részüket a felsőoktatási duális képzésből. A cégek már megkötötték a szerződést a felsőoktatási intézményekkel.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában