Helyi közélet

2015.03.11. 21:05

Cidrizésre vágyik? Csak tessék!

Sátoraljaújhely - Átadták a Zempléni kalandpark két új attrakcióját, a Sólymot és a Dongót.

Sátoraljaújhely - Átadták a Zempléni kalandpark két új attrakcióját, a Sólymot és a Dongót.

Azt mondják, a sátoraljaújhelyi Magas-hegy tetején pont öt fokkal van hidegebb, mint az aljánál. Ez akár igaz is lehet, de a melegvérűek szerint ez március 11-én nem osztott és nem szorzott (nem is tud), mert a kilátónál is kellemes volt a kora tavaszi hőmérséklet.

Madárnak lenni

A zártkabinos függőpálya és az átcsúszó avatására várunk. Az előbbi a keresztségben a Dongó, a másik pedig a Sólyom nevet kapta.

Amíg várakozunk, addig Dankó Dénessel, Sátoraljaújhely alpolgármesterével váltunk egy pár szót, és megemlítjük, két- vagy akár három is van már, egyszer akkoriban azt mondtam, terveznek a kilátó és a libegő középső állomása között egy kötélpályás látványelemet, amivel akár 80 kilométeres sebességet is el lehet érni. Az is a Sólyom nevet kapta volna.

– Valóban, de azóta fejlődött a technika, szerencsére – mondja Dankó Dénes. – Azt még folyamatosan minden lecsúszás után vissza kellett volna húzni, most viszont az alsó állomáson lecsatolják a hevedert, aztán lehet visszamenni a Magas-hegyre a Dongóval.

Dankó Dénes avatja a Sólymot, de azért elárulja, nem először teszi meg az átcsúszóval a Magas-hegy és a Szár-hegy közötti több mint egy kilométeres távot.

– Nem érzed a sebességet, mert olyan magasan vagy, hogy nincs viszonyítási alapod, miközben valójában olykor 85 kilométeres tempóban haladsz. Fantasztikus élmény, tényleg olyan, mintha madár lennél néhány másodpercig, ha Daidalosz és Ikarosz most itt lenne, mosolyoghatnának, mégis sikerült.

Az avató ünnepség viszonylag gyorsan lezajlik, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, Csepreghy Nándor, a magyar kormány fejlesztési programokért felelős államtitkára, valamint dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is rövidre fogja beszédét, hogy legyen ideje mindenkinek kipróbálni az új elemeket.

Az adrenalinfüggők alig várják, hogy becsatolják őket a hevederbe, miközben többen élcelődnek: „Még felhívom a feleségemet, hogy megmondjam, mennyire szerettem!” „Elmúlt egy óra, azt mondtam, ha addig nem telefonálok, küldhetik a virágot!” De a Sólyom biztonságos, kettős ellenőrzésen megy át mindenki, súlyhoz igazítják a hevedert, többször ellenőriznek minden szíjat.

Csepreghy Nándor a második a csúszók között.

– Egy mosolyt indulás előtt, lehetőleg az őszintébb fajtából, ha szabadna – mondom neki. A helyettes államtitkár azonnal veszi a lapot és csípőből tüzel vissza:

– Nekem csak olyanom van, politikus vagyok – majd nekilódul.

Természetesen kipróbáltam a Sólymot, tényleg olyan, ahogy azt Dankó Dénes leírta, önfeledt szárnyalás a levegőben, gyönyörködünk a tájban, hallgatjuk a szél süvítését, majd leérve az jut az eszembe: még egyszer!

Visszafelé a Dongóval megyünk, amely nevéhez méltóan (mind a két elemnek Gombos Péter sátoraljaújhelyi polgárőr adta egy pályázat keretében a nevet) kívül sárga alapon fekete csíkos, belül pedig szép halkan dong. Van időnk beszélgetni, elmondom hát, a mi kertünkben minden tavasszal megjelenik egy ügyeletes dongó, aki senkinek sem árt, és hogy azért is szeretem a dongót, mert okos ember volt, aki ezt a nevet adta neki, másrészt pedig a tudomány mai állása alapján ez a szárnyas rovar felépítése és aerodinamikai tulajdonságai miatt lehetetlen, hogy repüljön, és mégis repül. Ilyen ez a Dongó.

Aki ki akarja próbálni a két új elemet, csütörtöktől megteheti, egy komplett út – amely a libegő alsó állomásától a kilátóig megy, onnan vagy a Sólyommal vagy a Dongóval át a Szár-hegyre, onnan Dongóval vissza a Magas-hegyre, onnan pedig libegővel a talajszintig – 3500 forintba és egy órányi kikapcsolódásba kerül.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában