Helyi közélet

2015.02.04. 14:40

Közlemény - Demokratikus Koalíció: Miből gazdagodik Városunk?

Miskolc - A Miskolci Önkormányzat 2014. július 31-i rendkívüli közgyűlésén szerepelt a „Javaslat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésében lévő miskolci lakóingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba történő vételére” című előterjesztés, amelyet előző nap kaptunk meg, annak 1. melléklete nélkül.

Miskolc - A Miskolci Önkormányzat 2014. július 31-i rendkívüli közgyűlésén szerepelt a „Javaslat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésében lévő miskolci lakóingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba történő vételére” című előterjesztés, amelyet előző nap kaptunk meg, annak 1. melléklete nélkül.

A Közgyűlés döntése értelmében 301 ingatlant vettünk át a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től.

Mint ismert, a lista titkos volt, a helyszínen kaptuk meg és szedték össze a zárt ülés után. A listán emlékeink szerint döntően társasházi lakások, de jó néhány kivett lakóház, udvar, gazdasági épület is szerepelt.

Ingyenes átvételről döntött a Testület akkor, bár a becsült forgalmi értéket nem ismertük meg. De az ingatlanokhoz kapcsolódóan nem ismert:

  • milyen terhek vannak rajta (bank, stb.)?
  • közüzemi hátralékot halmozott-e fel a korábbi tulajdonos és ebből keletkezett-e jelzálog-bejegyzés?
  • lakottan vettük-e át?
  • lakott-e az ingatlan (jelenleg) és ha igen, hány fő lakja (lásd városi lakcím-nyilvántartás)
  • milyen jogviszonyba kerültek az önkormányzattal? Bérlők?
  • fizetnek-e azóta bérleti díjat, közüzemi számláikat?
  • Ezek azért érdekesek, mert a Minap 2015. január 22-i cikke szerint „Miskolc átvenné az eszközkezelőnek felajánlott lakásokat”. Ugyanezekről a lakásokról jelent meg egy kései híradás vagy újabb átvételről (csomagról) van szó? (Zavaró, hiszen a tudósítás szerint: „A Miskolcon átadott félezer lakást az önkormányzat megvásárolná a társaságtól. Az erre vonatkozó kérelmet már tavaly nyáron benyújtották.”)

    Tehát ez még a tavalyi döntés utáni felemás állapot vagy újabb lakásokról van szó?

    Tovább fokozza a zűrzavart a cikk ezen része: „A program 2011-ben indult, hogy segítsen azoknak a devizahiteleseknek, akik nem tudják törleszteni a kölcsönt. A kormány azért hozta létre az eszközkezelőt, hogy a bankok az árverezés helyett inkább a cégnek adják el az ingatlanokat. Így a lakások egykori tulajdonosai nem veszítik el otthonukat, hanem kedvező díjért visszabérelhetik azt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből több mint 2500, ebből Miskolcról körülbelül 570 lakást ajánlottak fel a Nemzeti Eszközkezelőnek. A korábbi tulajdonos lemond a tulajdonjogáról, viszont egy határozatlan idejű bérleti szerződést köt az eszközkezelővel. Így továbbra is az ingatlanban maradhat, és megszabadul a hitelintézettel fennálló tartozásától. Ezt a bérleti jogot örökölhetik később az örököseik – nyilatkozta Ferenczhalmy Zsófia, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kommunikációs munkatársa.”

    Akkor most átvételt kezdeményezett a Város 301 ingatlan esetében (átvette?) avagy már tavaly nyáron is 500 (félezer) esetleg 570 lakóingatlanról volt szó?

    Esetleg az akkori titkos listának volt egy még titkosabb része is?

    - dr. Tompa Sándor, önkormányzati képviselő -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában