Helyi közélet

2015.02.05. 15:55

Kinek a barlangja a vonzóbb?

Miskolc - A miskolctapolcai után megnyílt hazánk második barlangfürdője Demjénben. Konkurencia lehet?

Miskolc - A miskolctapolcai után megnyílt hazánk második barlangfürdője Demjénben. Konkurencia lehet?A kérdést már 2012-ben is feltettük, amikor még csak terv volt, hogy Miskolctól 60 kilométerre, Demjénben barlangfürdő épül. A város akkor azt mondta, nem tartanak az új fürdőkomplexum felépítésétől, szerintük versenyképes a tapolcai fürdő. A többmilliárdos beruházás mára elkészült, január végétől látogatható: 760 méternyi barlangrendszer, hegybe süllyesztett 550 méter hosszú óriáscsúszda, 133 méter hosszú sodrópatak, gyermekmedencék, sóbarlang, két kupolás római fürdő, szolárium, vízi bár várja a vendégeket. Ezután a három évvel ezelőtti kérdésünk újra aktuálissá vált: vihet-e el vendéget Miskolctapolcáról hazánk második barlangfürdője.

„A demjéni négy napja nyílt meg, korai még bármit mondani” – kezdte válaszát Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója. „Majd a vendéglétszám lehet árulkodó, de erről egyelőre nincsenek adataink. Ám mivel az is barlangfürdőként hirdeti magát, és egymástól 50–60 kilométerre vagyunk, lehet akár konkurencia is. Viszont az eddigi marketingakcióknak és kommunikációs kampányoknak is köszönhetően a miskolctapolcai barlangfürdő egyre ismertebb mind itthon, mind külföldön. Azt is tudják, hogy az itteni barlangot jórészt a természet alkotta, emberi beavatkozás jellemzően csak a kőzet állékonyságának érdekében történik. A miskolctapolcai barlangfürdő olyan klimatikus viszonyokkal rendelkezik, amely egyedivé teszi a fürdők között, erre volt jó bizonyíték például a CNN honlapja is, amely a magyarországi fürdők közül kifejezetten ajánlotta a miskolctapolcai barlangfürdőt” – hangsúlyozta. Pásztor Imre azt is elmondta, ezzel együtt az idén is újabb marketingakciókkal igyekeznek megnyerni a hazai és külföldi vendégeket. „A miskolctapolcai látogatószámok az utóbbi időben dinamikus emelkedést mutatnak, igaz, az ukrán válság miatt az orosz és ukrán vendégek az idei paroszláv karácsony idején kevesebben voltak, mint tavaly. De a figyelem, és ezzel együtt az érdeklődés évről évre nagyobb Miskolctapolca iránt, mi ezt igyekszünk fenntartani, szoros együttműködésben a városi TDM szervezettel” – fogalmazott.

Erősíthetik egymást

„A miskolctapolcai barlangfürdő, tradícióinak köszönhetően, az ország legismertebb fürdője, azt gondolom, piaci pozíciója ezután sem változik majd” – ezt már Molnár Attila, főleg belföldi utakkal foglalkozó turisztikai szakember mondta. Azt azonban hangsúlyozta, a Demjénben most megnyílt komplexum Közép-Európa legnagyobb ilyen létesítménye. „Ennek ellenére a két fürdő – hosszútávon – sokkal inkább erősítheti egymást, javíthatja a régió versenyképességét” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy Miskolctapolca egyébként is népszerű a turisták körében, az ideutazást általában összekötik egy bükki kalandozással és a miskolci látnivalók felkeresésével.

Kíváncsiak voltunk, hogy Tapolca kedvezőbb árai – a demjéni szállást egyelőre drágábban kínálják –, befolyásolhatják-e az úti cél kiválasztását. „Demjén most újdonságnak számít, éppen ezért nem lényeges, hogy mennyivel drágább, sokan szeretnék majd kipróbálni” – vélekedett.

Azt hiszik, már az

Talán nem véletlen, de pénteken kerül majd a miskolci testület elé az a sürgősségi előterjesztés, amely Miskolctapolca gyógyhellyé nyilvánítását kezdeményezné. Ez pozitívan befolyásolja-e a helyi turizmust, vagy sem? – kérdeztük. „Azon csodálkozom, hogy eddig még nem nyilvánították annak. Viszont a vendégek többsége azt hiszi, hogy már most is gyógyhely. Éppen ezért nem hiszem, hogy több turistát vonzana” – mondta.

ÉM-NSZR

Árak

Demjéni barlangfürdő:

  • Felnőtt jegy: hétköznap 3490 Ft, hétvégén: 4490 Ft
  • Felnőtt jegy 3 órás: hétköznap 2990 Ft, hétvégén: 3990 Ft
  • Diák és nyugdíjas jegy: hétköznap 2990 Ft, hétvégén 3990 Ft
  • Diák és nyugdíjas 3 órás: hétköznap 2490 Ft, hétvégén 3490 Ft
  • Gyermek jegy (4-8 éves): hétköznap 2490 Ft, hétvégén 3490 Ft
  • Gyermek jegy (4-8 éves) 3 órás: hétköznap 1990 Ft, hétvégén 2990 Ft
  • Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): hétköznap 10 990 Ft, hétvégén 14 990 Ft
  • Családi jegy 3 órás: hétköznap 9490 Ft, hétvégén 13 490 Ft
  • Négy év alatt a belépés ingyenes.

  • Miskolctapolcai Barlangfürdő:

  • Felnőtt nappali fürdőjegy: 1950 Ft
  • Gyermek, diák, nyugdíjas nappali jegy: 1500 Ft/fő
  • Éjszakai fürdőjegy ill. esti szauna jegy (előre meghirdetett időpontokban) 2000 Ft/fő
  • Kedvezményes jegytípusok

  • - MISKOLCpONt kártya (felnőtt, gyermek, diák, nyugdíjas): 990 Ft/fő

    - Családi nappali fürdőjegy (2 felnőtt 1 gyermek részére): 4740 Ft

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában