Helyi közélet

2015.02.25. 10:27

Ferdüljön tovább a gyerekek gerince?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szülők jelezték lapunknak: Miskolcon megszűnt a gyerekek gyógyúszása.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szülők jelezték lapunknak: Miskolcon megszűnt a gyerekek gyógyúszása.

„2014 novemberétől megdöbbenve tapasztaltuk, hogy gyermekünk gyógyúszásórái elmaradnak. Az uszoda üzemvezetője azt a tájékoztatást adta, hogy szeptember óta nem fizette ki az illetékes a pályabérletet, így tovább nem tudnak engedményeket tenni. Mi, szülők azt gondoltuk, hogy ez év elejére megoldódik a probléma, de a mai napig nincs gyógyúszás a gyerekeknek” – írta lapunknak egy miskolci szülő. Kiderült, a probléma valós. Az okokról Riskó Ágnes ortopéd főorvost kérdeztük, aki lapunknak elmondta: a gondot az okozza, hogy szeptembertől az állami iskolák fenntartójának, a Kliknek kellene kifizetnie a gyerekek gyógyúszását, amit azelőtt a társadalombiztosítás fizetett.

A Kliknek azonban nincs pénze, így a gyógyúszás megoldatlan maradt Miskolcon. Jelenleg csak azok a súlyos gerincproblémákkal küzdő gyerekek úszhatnak a megyei kórházban, akik gyógytornára is odajárnak.

Megtudtuk: a gyógytorna egyébként zavartalanul folyik az iskolákban, már persze azokban, ahol eddig is volt.

Ki állja a gyógyúszás árát?

Klik nem fizet, így a gyerekek nem járhatnak ingyenes gyógy­úszásra.

De nemcsak a gyógyúszással van baj, hanem a gyógytestneveléssel is. Mert vannak olyan települések, közöttük városok is (például Ózd, Putnok), ahol nincs gyógytornász szakember, így a gyerekeknek ez a lehetőség sem adott. Riskó Ágnes ortopéd főorvos hangsúlyozta: ezek a diákok bejárhatnának a megyei kórházba gyógytornára, de mivel napközben iskolában vannak, ez sem nyújt megoldást. Most az ortopéd szakemberek azt szeretnék elérni, hogy a gerincferdülésben szenvedő gyerekek gyógytorna-foglalkozása számítson be a mindennapos testnevelés egyik órájának. Így ők hamarabb eljöhetnének az iskolából, és odaérnének a megyei kórház foglalkozására. A szakember hozzátette: a gyógyúszás folytatására is keresik a megoldást, tárgyalások folynak, de egyelőre nem tudni, mi lesz a vége.

Kérdéseinket elküldtük a Klik budapesti központjának és a Miskolci Tankerületnek is, de választ lapzártánkig nem kaptunk.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában