Helyi közélet

2015.02.19. 10:14

Ipari igényekhez igazodva

Miskolc - A gazdaság igényeinek megfelelő tantervvel készül a duális képzésre a Miskolci Egyetem.

Miskolc - A gazdaság igényeinek megfelelő tantervvel készül a duális képzésre a Miskolci Egyetem.Egy egyetem versenyképességét többek között az határozza meg, hogy az ott végzett hallgatók tudása mennyire felel meg a vállalatok igényeinek. A szeptemberben induló duális képzés révén azonban biztosított lesz, hiszen a tanulmányok ideje alatt a termelővállalatoknál elsajátítják a szükséges gyakorlati ismereteket és tapasztalatokat a képzésben résztvevők – hangzott el a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködés projekt workshopján szerdán, a miskolci City Hotelben.

Az együttműködés a cél

– A járműipari projekt 2 éve indult, és a végéhez közeledve szerettünk volna beszámolni az eredményekről. Bár az előadások javarészt a duális képzéshez kötődtek, de a projekt különböző tématerületeket ölelt fel, amelyeken mintegy 120-an dolgoztak a karról – tudtuk meg prof. dr. Illés Bélától, a Logisztikai intézet igazgatójától.

Mint jelezte, az alapvető cél az volt, hogy a járműipari képzésben részt vevő más egyetemekkel egyeztessék az oktatási, kutatási, fejlesztési anyagokat, illetve együttműködés alakuljon ki a járműiparhoz kötődő vállalkozásokkal.

– 2015 szeptemberében indulnak a duális képzések az országban, amelynek alapvető feladata, hogy alkalmazkodjon az ipari igényekhez, hiszen a képzés jelentős részét a vállalatoknál tölti majd a hallgató. Ezt figyelembe véve alakítottuk ki a tantervet, s a képzésbe bevonjuk az ipari szakembereket is. Ami az együttműködéseket illeti, a logisztika területén szeretném kiemelni megyénkből a Jabilt, az informatika kapcsán pedig az Informatikai Klaszterral való együttműködést. Ezek jól működő kapcsolatok, de a képzési terület tovább bővíthető, és a mai eseményen is elhangzott a vállalatvezetők részéről, hogy szívesen csatlakoznak a duális képzésre – jelezte.

Támogatás a Jabiltól

Az együttműködést erősítendő a rendezvény keretében a Jabil képviselője 1 millió forintnyi támogatást nyújtott át jelképesen a Villamosmérnöki Intézet Automatizálási és Infokommunikációs Tanszékének, amit a Jabil neve alatt kialakított labor fejlesztésére fordítanak.

- ÉM-összeállítás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában