Helyi közélet

2015.02.16. 14:22

A disznólkodás volt főszerepben

Sajóvámos, Szirmabesenyő - Több megyei településen is röfivágással kezdődött a szombat és vidám programokkal folytatódott.

Sajóvámos, Szirmabesenyő - Több megyei településen is röfivágással kezdődött a szombat és vidám programokkal folytatódott.Szombaton 8 órakor javában "malackodtak" a sajóvámosiak. A vendégek az I. Vámos Toros munkálataiba kukkanthattak be ekkor.

- A közösségi élet összekovácsolása a cél, a vámosiakat összefogni - mondta a helyszínen Váradi Lajos polgármester. - Célunk az, hogy évről évre megtudjuk rendezni majd, amolyan hagyományteremtő szándékkal egyre színvonalasabb körülmények között. Jövőre több disznóval például, böllér versennyel, gasztronómiai fesztivállá fejleszteni. Most tikettes rendszerben hurka, kolbász, vér lesz kóstolható forralt borral, teával. De pálinka-, és pogácsasütő verseny is lesz napközben.

Szegény röfi egy 170 kilós jószág (biosertés!) volt, amelyet egy helyi gazdától vásárolt az önkormányzat. A malacát az uniós előírásoknak megfelelőn fejbelövő berendezéssel küldték át a röfi paradicsomba. Ráadásul a hatósági állatorvos is elégedetten szemlélte az eseményeket.

A városi gyerek nem tudja

Egy faluval odébb, Szirmabesenyőben is sürgött-forgott a nép a Napközi otthon udvarán, köztük természetesen Huszti Gábor polgármesterrel.

- Ez az első ilyen jelegű gasztronómiai alkalom a községben - árulta el a Besenyői Röfi nap kapcsán a településvezető. - Igazándiból a későbbiekben sem szeretnénk, hogy túl nagy és grandiózus legyen ez az esemény.

Besenyőn egy 260 kilós malacot gyakorlatilag reggel 9-ig szét is kaptak, ottjártunkkor a tepertőnek valót vagdosta a mesterember. Volt palacsinta, krumplilángos, élő zene és vidám hangulat.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke elégedetten konstatálta a Besenyőn látottakat.

- Ezeknek az eseményeknek összekovácsoló ereje van a közösségben, ráadásul a régi hagyományokat igyekeznek feleleveníteni! - jelentette ki. - A városban élő gyerekeknek ugyanakkor fogalmuk sincs, hogy miként zajlik egy disznóölés.

Megjegyezte: a megyei önkormányzat forrásai meglehetősen szűkösek, 318 millió forintból gazdálkodnak, de igyekeznek úgy tervezni a költségvetést, hogy hozzátudjanak járulni az eseményhez.

ÉM-JLI

Összehozza a közösséget

Sajóvámoson Pintér Jánosné Andi örült a kezdeményezésnek. "Összehozza a közösséget! Ráadásul hiába falusiak vagyunk sokan úgy nőnek fel, hogy nem láttak disznóölést és az állat feldolgozást. Az idő csodálatos, mindenki jól érzi magát."

A szirmabesenyői Ferenczi Lili krumplilángost készített hagymával, szilvalekvárral. Palacsintát különböző baracklekvárokkal, nutellával, kakóval. "Örülök ennek az eseménynek, jól érzem magam. Nem volt korábban ilyen Besenyőn."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában