Helyi közélet

2015.01.07. 14:43

Vajon melyik az én matricám?

Borsod-Abaúj-Zemplén  - Nem mindegy, hányszor utazunk autópályán és milyen járművel.

Borsod-Abaúj-Zemplén  - Nem mindegy, hányszor utazunk autópályán és milyen járművel.

Matrica-árusító benzinkutak kezelőitől tudjuk, hogy még mindig nagy a bizonytalanság az autópálya-matricákkal kapcsolatban. Szerkesztőségünkbe is érkeztek ezzel kapcsolatos kérdések. Nem csoda a tanácstalanság, hiszen a fizetőssé tett utak térképe és a tudnivalók az új rendszer bevezetése előtt néhány nappal jelentek meg. Bár lapunkban már többször foglalkoztunk a témával, megismételjük: minden információ és a megyetérkép elérhető a www.nemzetiutdij.hu honlapon. Bár nem túl könnyű rajta tájékozódni, de ha van egy kis türelme az autótulajdonosnak, akkor megtalál rajta mindent.

A lapunk által feltett kérdésekre Kibédi-Varga Lajos, a NÚSZ szóvivője válaszolt. Egyik fontos kérdés: az éves megyei matrica bevezetésével megszűnnek a régi matricák? A válasz: nem. Tehát a régi, időalapú matricákat ugyanúgy meg lehet vásárolni, mint az új, területalapú megyeit. Mindenkinek saját magának kell mérlegelnie, hogy melyik éri meg neki jobban. Ha például valaki megyénkből gyakran jár Budapestre autópályán, akkor neki jobban megéri megyei matricákat vásárolni, mint éveset. A 3 megyei matrica ugyanis 15 ezer forintba kerül, az éves, országos viszont 43 ezer forintba. Ha viszont valaki egy évben csak egyszer utazik például nyaralni, akkor számára praktikusabb a 10 napos matrica.

Új kategóriák

Az autósoknak matricavásárláskor figyelniük kell arra is, hogy milyen típusú járművel rendelkeznek, mert különböző mértékű útdíjat kell utánuk fizetni. D1 kategóriába tartozik a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas – személygépkocsi és annak pótkocsija. D2 kategóriába tartozik a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össz­tömegű tehergépkocsi és a lakóautó. B2 díjkategóriába az autóbusz tartozik, az U kategóriába pedig a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó). A D1 és U kategória megyei matricái 5 ezer forintba kerülnek, a D2 kategória matricái 10 ezer forintba, a B2 kategóriáé pedig 20 ezer forintba.

ÉM-HE


Februártól büntetnek

Türelmi idő segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Az autósok bizonytalanok. Káosz az új útdíjfizetési rendszer körül. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában