Helyi közélet

2015.01.29. 09:17

Újabb milliárdok jönnek Miskolcra

Miskolc - Munka, biztonság, közös jövő. Miskolcon folytatódik a megkezdett munka.

Miskolc - Munka, biztonság, közös jövő. Miskolcon folytatódik a megkezdett munka.Az előzetesen biztosított 4,5 milliárd forint helyett 8 milliárdot ad az állam a miskolci stadionépítésére, a tapolcai strandfürdő fejlesztésére pedig újabb 1 milliárd forintot kap a város. Ezek a bejelentések hangzottak el kedd este Kriza Ákos, Miskolc polgármestere évértékelő és programalkotó ünnepségén.

A Művészetek Házában megtartott rendezvény vendége volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki úgy kezdte beszédét: Miskolc az elmúlt 4 év alatt kinőtte magát, és felzárkózott az igazi nagyvárosokhoz, már nem „kistestvérként” emlegetik.

Sok milliárd

Ehhez sok minden kellett, folytatta a miniszter. Az állam 36 milliárdos adósságátvállalása, az adósságtól a város szinte már fuldoklott, aztán az, hogy az elmúlt években Miskolc 92 milliárd forint fejlesztési forrást tudott lehívni, ami mellé 7 milliárd forint működési támogatást is kapott.

2013-ban Miskolcot kiemelt fejlesztési központtá nyilvánította a kormány, így felzárkózhatott olyan városok mellé, mint Győr és Kecskemét.

– Magyarország újraiparosításából Miskolc jól kivette a részét – fogalmazott a miniszter –, de talált magának egy másik irányt is, a turizmust, mely mára a város egyik húzóágazata lett.

Seszták Miklós beszélt arról is, hogy több mint 4 ezer új munkahelyet sikerült teremteni a városban az elmúlt 4 évben. Említette a Digitális Közösségi Programot is, aminek köszönhetően 17 ezer Miskolcon és környékén élő ember jutott laptophoz és ingyenes oktatáshoz.

A stadionról szólva bejelentette, 8 milliárd jut erre a fejlesztésre, hogy a város a környező infrastruktúrát is ki tudja építeni. Úgy fogalmazott: „ezzel megvalósulhat a déli átkötés a Lorántffy utca irányába.”

Több szavazó

Kriza Ákos polgármester elsőként az elmúlt év választási eredményeit értékelte. Mint mondta, az áprilisi ország­gyűlési választás figyelmeztető jel volt számukra. Miskolc önkormányzati kampánya ezért arról szólt, hogy a városvezetés megmutassa, mit dolgoztak, milyen eredményeket értek el, és októberben a miskolciak szavazata azt bizonyította, hogy az emberek a megkezdett munka folytatását akarják. Eggyel több önkormányzati mandátumhoz jutott a Fidesz-KDNP, mint az előző ciklusban, és Kriza Ákos is nagyobb arányban győzött, mint 2010-ben.

Eredmények

Az elvégzett munka kapcsán sorolta a polgármester, milyen eredményeket értek el a munkahelyteremtés, a turizmus és a közbiztonság terén. Hangsúlyozta, a több mint 4 ezer új munkahelyben nincs benne a közfoglalkoztatottak száma. A siker annak köszönhető, hogy új cégcsoport érkezett a városba 2014-ben, a japán Takata, az ittlévők pedig fejlesztettek és létszámot bővítettek. A turizmus terén az ország legnagyobb turisztikai beruházását említette a polgármester, a Diósgyőri vár helyreállítását. Majd bejelentette, a tapolcai strandfürdő fejlesztésére plusz 1 milliárd forint támogatásra számíthat a város.

– Tehát Miskolc 2014-ben fejlődési pályára állt. Sok még a teendő, de a közös munka meghozza gyümölcsét – fogalmazott Kriza Ákos.

Majd sorolta a közbiztonság javítása érdekében elvégzett feladatokat: megnégyszerezték a Miskolci Önkormányzati Rendészet létszámát, több mint 100 lakásból költöztették ki a „fészekrakókat”, elkezdték a nyomortelepek felszámolását, melyek a bűnözés melegágyai, a rendőrség járőrei pedig nagyobb létszámmal tartózkodnak a város közterületein.

A jövőről szólva pedig azt mondta: folytatjuk.

– Lesz Miskolcnak új stadionja, Lovagi tornák tere, tapolcai strandja, új ipari parkja. És folytatjuk a nyomortelepek felszámolását is. – Miskolcra ma már figyel és számít a kormányzat, komolyan vesznek minket – zárta beszédét a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában