Helyi közélet

2015.01.21. 10:40

Nézőpont: Borsodi recept?

<em>Szürke utcák, szürke házak fogadják az arra járót az egyik borsodi hátrányos helyzetű kistelepülésen. A közelmúltban jártam arra, az ott lakók hétköznap délelőtt is, munka híján unottan ácsorognak az utcán, vagy éppen az út közepén</em>. <strong>Szántó Rita jegyzete</strong>.

Szürke utcák, szürke házak fogadják az arra járót az egyik borsodi hátrányos helyzetű kistelepülésen. A közelmúltban jártam arra, az ott lakók hétköznap délelőtt is, munka híján unottan ácsorognak az utcán, vagy éppen az út közepén. Szántó Rita jegyzete.A kisgyerekesek talicskából átalakított babakocsit tolnak. A levegőben maró füstszag, nem tudni, mivel fűtenek. Az a füstszag, ami beleivódik a ruhába, a bőrbe, később a mindennapokba is. Amitől egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lehet szabadulni. Ami átjárja az ottani sorsokat.

Éppen úgy, mint az állatürülékkel kevert aceton, ami a legújabb kábítószer, itt, nálunk, Borsodban. A gyerekek annyira „leleményesek”, hogy ezen recept alapján készítenek füves cigit maguknak, nem törődve azzal, hogy az életveszélyes keveréktől sorra kerülnek kórházba. Az ötlet lehet, hogy nem saját, lehet, a világhálón találtak rá, de annyira illik abba a képbe, amit Borsodról gondolnak a megyehatáron túl élők, vagy, amit Borsodról gondolhatnak a Borsodot túlélők.

A maró füst és az állati ürülék keveréke… Nem, mintha a partidrog jobb lenne, nem mintha bármilyen drog jobb lenne. Maró füst és drog nélkül lenne jobb. Szürke falak nélkül, bódulat nélkül. Anélkül, hogy Borsodban az állatürülékhez kellene nyúlni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában