Helyi közélet

2015.01.09. 13:37

Lebonthatják az ózdi Rom-színpadot?

Ózd - Veszélybe került az egykori ózdi vasgyártás egyik utolsó jelképe, valamint a Jazz Parádé helyszíne.

Ózd - Veszélybe került az egykori ózdi vasgyártás egyik utolsó jelképe, valamint a Jazz Parádé helyszíne.Nyílt levelek formájában a legnagyobb közösségi portálon szócsatázik egymással az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója, és a térség országgyűlési képviselője. Földi Jenő és Riz Gábor egyaránt a régi törzsgyár területén található Rombauer Színpad jövőjével kapcsolatban tette közzé az álláspontját - nyilván más-más megközelítésből. A területen uniós és állami formások bevonásával megkezdődött a MaNDA-projekt megvalósítása, amelybe nem feltétlenül illeszkedik bele a romos, rozsdás és munkavédelmi szempontból sem veszélytelen színpad - legalábbis így gondolja Földi Jenő, aki nem a rombolás, hanem a fejlesztés oldalán áll.

Fejleszteni akarnak

- Ehhez azonban azt is el kell dönteni, hogy mi az, ami az adott területen megmaradjon, és mi az, amire nincs szükség - tette hozzá az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezető-igazgatója. - Ez azért lényeges, mert a piszkos anyagiak a mai világban mindent meghatároznak. A behatárolt források pedig döntési kényszer elé állítanak minket is. Legnagyobb probléma jelenleg az építménnyel kapcsolatban a munkavédelmi oldal, amely minden egyes rendezvény előtt súlyos kérdéseket vet föl. A ránk háruló anyagi terheket még vállalnánk, ám azt már nem tudjuk, hogy a balesetvédelmi szempontból felmerülő aggályokat orvosolni tudjuk, hiszen ez több tízmillió forintba kerülne. A bontás ugyan felmerült, de számunkra nem ez a legfontosabb. A színpad és az acélműi csarnok maradványának sorsát megnyugtatóan kellene rendezni, mert mindenkinek ez az érdeke. Ha a város fontosnak tartja, akkor erre áldozni kell, hogy az utókor számára is fennmaradjon, és betöltse a megfelelő funkcióját.

Aggódva figyeli a Rombauer Színpad körül kialakult helyzetet Dancsok Tamás. Az Ózdi Jazz Parádé megálmodója és megvalósítója fél évtizede dolgozik azon, hogy országos viszonylatban is egyedülálló produkció valósuljon meg a városban. Ez most egy csapásra veszélybe került, pedig már szervezik az idei programot.

- Sajnos a tulajdonosok döntésébe én nem szólhatok bele - szögezte le Dancsok Tamás. - A városban élő, a korábban ott dolgozó embereknek azonban nagyon sokat jelent ez a hely. A helyi kohászat 160 éves történelmének egy kulturális örökségéről beszélünk, amely a nehéz ipar szellemiségét is magában hordozza. Ez egy olyan mementó, amelyet meg kellene őrizni. Magyarországon egy van belőle, nem lehet újjáépíteni. A koncertek alatt nagyon sok idős ózdi oda jött hozzám, nosztalgiáznak, könnyes szemmel mondják, hogy egykoron ők is itt dolgoztak. Ezt az Ipari Parknak mindenképpen figyelembe kellene vennie.

A történelem egy darabja

Így gondolja ezt Riz Gábor is. A város és a térség országgyűlési képviselője szerint egy műemlékvédelmi és Ózd múltját meghatározó építményhez másképp kellene hozzáállni.

- Szeretnénk azt, hogyha az Ipari Park tulajdonosai megértenék: jogilag ugyan van lehetőségük a Rom-színpad elbontásához, de erkölcsi alapjuk már nincs - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő. - Ipari védett műemlékről beszélünk, amely ugyan a cég magántulajdonában áll, de a teleülés számára több, mint egy szimbólum. A város és a gyár kapcsolatát testesíti meg a kultúrán keresztül. Bízom benne, hogy egy társadalmi összefogás is kialakul a kérdésben, a döntéshozók pedig toleránsak lesznek ebben a kérdésben. Remélem, felmérik azt, hogy ezzel mekkora kárt okoznának a városnak, a pillanatnyi haszon reményében ne áldozzák föl a hosszú távú eredményeket.

Információink szerint a Rom-színpad 1.2 millió tonna vasat tartalmaz, amit nagyságrendileg 60 millió forintért lehetne értékesíteni. Ugyanakkor néhány éve az önkormányzat 8 millió forint közpénzből elvégezte a színpad előtti terület térburkolását, ami egy estleges bontással szintén feleslegessé válna.

ÉM-ME

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában