Helyi közélet

2015.01.27. 07:42

Közmunkaprogram - Van más is, mint ároktakarítás

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ahol jól működik a program, ott a közmunkások burkolnak, zöldséget termesztenek, állatot tenyésztenek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ahol jól működik a program, ott a közmunkások burkolnak, zöldséget termesztenek, állatot tenyésztenek.Forró település polgármestere nem ért egyet a gyöngyfai polgármesterrel, aki azért mondott le posztjáról, mert szerinte a közmunkaprogram haszontalan és csak pénzkidobást jelent az országnak. Rakaczki Zoltán sorolja, ők mi mindent tudtak ellátni a közfoglalkoztatottak segítségével: a Start közmunkaprogramnak köszönhetően zöldséget termeltek a közétkeztetés számára, de sikerült az állattenyésztést is beindítaniuk, már vannak malacok és tyúkok, így hússal és tojással is el tudják látni a közkonyhát. Ezzel több millió forintot tudtak megtakarítani az önkormányzat számára. Rendbe hozták az utakat, a víz­elvezető árkokat, ami szintén fontos a település számára.

Rakaczki Zoltán azt tapasztalta: náluk egy-két esetben fordult elő, hogy valamelyik közmunkás nem tartotta be a pontos munkaidőt, de a figyelmeztetés után ezzel nem volt baj. Ebben az évben márciusban indulnak az újabb közmunkaprogramok, a hagyományos és a Start. Forró szeretne mindkettőben részt venni. A polgármester szerint azokon a településeken, ahol más munka nincs, megoldást jelent a közmunkáért kapott 50–76 ezer forint is.

Egyedül

Egyetlen közmunkása van Sima településnek. Takács Vincéné polgármestertől megtudtuk, azért ennyi, mert egy 30 fős településről van szó, és a falu többi lakója már nyugdíjas. A közmunkásuk minden feladatot elvégez, amire csak szükség van: árkot takarít, rendben tartja a parkot, a temetőt, az utakat. A polgármester úgy látja, ahol van 36 közfoglakoztatott, ott a Start közmunkaprogram keretében már értékteremtő munkát lehet végezni, nem kell egész évben árkot takarítaniuk az embereknek.

A gönci polgármester tapasztalata az, hogy akkor működik jól a közmunka­program, ha annak értelmét látják az emberek, és ha a településen jól megszervezett a munka. Fontos az előkészítés, az irányítás, az ellenőrzés és az értékelés, de ugyanilyen fontos, hogy a település vezetői állandó kapcsolatot tartsanak a munka irányítóival. A városban folyik a zöldségtermelés, az állattenyésztés, az idén lekvárfőző üzemet szeretnének létesíteni. A közmunkások térkövet gyártottak, mellyel leburkolták az árkot, további cél pedig, hogy a patak medrét is leburkolják. De szeretnének egy 400–500 méteres sétányt is kialakítani, 2 pihenővel és tájékoztató táblákkal, hogy a turista egyetlen látnivalót se mulasszon el, ha Göncön jár.

– Van feladat bőven – fogalmaz a polgármester.

Ellenőrizni kell

Kiscsécsen is érdeklődtünk. Balogh Mihály polgármester szerint a közmunkát nem lehet haszontalannak nevezni. Igaz, télen nincs olyan sok munka, mint nyáron, de ők is sokat haladtak előre a közmunkaprogramoknak köszönhetően. Leburkolták a vízelvezető árkot és a temető parkolóját a saját készítésű térkővel. A közmunkásokkal nem kell szigorúan bánni, mindenki tudja a dolgát, fogalmazott Balogh Mihály, aki hangsúlyozta: a közmunkaprogram óriási segítség az embereknek, hiszen van, aki egyébként egy fillért sem kapna. Az idén szeretné, ha több mint 40 közmunkás dolgozna a településen. Hozzátette: a polgármestereknek meg kell oldaniuk az ellenőrzést is, hiszen ez az ő feladatuk.

ÉM-HE

Már délben hazamentek

Másként vélekednek a közmunkaprogramról a külső szemlélők. K. László (kérte, teljes nevét ne írjuk meg), az egyik megyénkbeli kistelepülésen lakik, és ő úgy látja: pénzkidobás a program. Az ő falujukban mindenképpen. Állítása szerint a közmunkások többet hevertek az árokparton, mint dolgoztak. Ha meleg volt, akkor azért nem ment a munka, ha hideg volt, akkor meg azért. Sokszor már délben hazamentek, a polgármester pedig hiába veszekedett velük, kinevették. László szerint kötelezni kellene településeket, hogy értelmes munkát adjanak az embereknek, és csak azoknak, akik valóban dolgozni akarnak.


Borsod-Abaúj-Zemplén - A közmunkásoknak értelmes munkát kell adni, mondták a polgármesterek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában