Helyi közélet

2015.01.20. 09:54

Közeledik az influenzajárvány

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem árt figyelni, két-három hét múlva megyénket is elérhetik a megbetegedések.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem árt figyelni, két-három hét múlva megyénket is elérhetik a megbetegedések.Hirtelen jelentkező magas láz, torokfájás, száraz köhögés, ízületi fájdalom, levertség. Ezek a legjellemzőbb tünetei az influenzának. Érdemes ezekre figyelni, hiszen a szakemberek szerint közeleg a járvány, több európai országban már tombol az influenza. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint azt pontosan nem lehet megjósolni, hogy mikor, de két-három hét múlva megyénkben is megjelenhet a betegség.

Dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvostól megtudtuk: az influenza figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 5.-11. között a betegforgalom és az influenzaszerű megbetegedések száma is a duplájára emelkedett, megyénkben 260 személy fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Azt is megtudtuk: a szezon kezdetétől ez idáig, a megyei orvosok által beküldött kilenc mintából egy esetben mutatták ki az A/H3N2/ influenzavírus jelenlétét.

Az Észak-Magyarország arról is érdeklődött, érdemes-e még beadatni a védőoltást. „A térítésmentes védőoltást lehet kérni a háziorvosoktól, házi gyermekorvosoktól. Minél hamarabb érdemes beadatni a vakcinát, az oltás ugyanis 10-14 nap múlva fejti ki hatását. Egy esetlegesen kialakuló járvány sem akadálya az oltás beadásának” – válaszolta a megyei tisztifőorvos.

Hirtelen tünetek

A tünetek hirtelen megjelenése esetén, ha hőemelkedés vagy láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, esetleg légszomj jelentkezik, forduljunk orvoshoz. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap. „Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd alatt keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. A megelőzés hatékony módja az idejében megkapott védőoltás. Járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, a tömeget. Ha beteg, pár napig maradjon otthon, védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord” – figyelmeztetett a szakember.

„Egy-egy influenzagyanús eset előfordult, de most még nem beszélhetünk járványról” – ezt dr. Ujj Róbert háziorvos mondta. Azt is, hogy sok beteg keresi fel a rendelőt, de most a felső légúti megbetegedések gyakoriak.

A háziorvos szerint is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, főleg az időseknek, gyerekeknek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek. Az orvosok fel is készültek erre, hiszen általában kampányszerűen igénylik a páciensek a vakcinát: ha a hírek járványról, vagy annak közeledtéről szólnak, általában többen észbe kapnak és beadatják az oltást.

Na majd most

Judit is így gondolja, aki hétfőn kereste fel háziorvosát, hogy beadassa a védőoltást.

„Hallottam a híreket arról, hogy a szomszédos országokban már járvány van, ezért gondoltam úgy, hogy kérem a vakcinát. Minden évben beadatom magamnak, de az idén valahogy elfelejtettem, most jutott eszembe, remélem, még nem késő” – mondta.

ÉM-NSZR

Mit tegyünk ellene?

Mossunk gyakran kezet! Ha van lehetőségünk, menjünk el egy héten egy-két alkalommal sóbarlangba! Otthon is forralhatunk sós vizet, a párologtatóba is tegyünk jó minőségű sót, illetve naponta többször gargalizáljunk híg sóoldattal! Együnk sok C-vitamint! Durva járvány esetén még a pékárukat is fertőtleníteni lehet, ha egy pár percre meleg sütőbe, vagy fagyasztóba tesszük. További tippeket az Egészség oldalunkon olvashat!


Rokonlátogatás sincs

„Még novemberben beoltattam magam, nem akartam az utolsó pillanatra hagyni” – mondta Kovács Irén. Hozzátette: „Én a magam 68 évével már a veszélyeztetett korcsoportba tartozom, így nem árt óvatosnak lenni. De vitaminokkal is vigyázok magamra, valamint sok zöldséget, gyümölcsöt eszem ilyenkor is. De C-vitamint illetve cinket szedek, úgy tudom, ezek hatásosak a megfázás és az influenza ellen is” – sorolta. Irénnek pár hónapos az unokája, ezért is óvatosabb az idén. „Azért sem szeretném elkapni az influenzát, mert akkor nem látogathatnám őt. Persze rá is fokozottabban kell most figyelni” – mondta.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában