Helyi közélet

2015.01.22. 11:51

Igencsak „furcsán” viselkedtek a fiatalok

Miskolc - Egyre több iskolás fiatal kerül a pszichoaktív anyagok bűvöletébe.

Miskolc - Egyre több iskolás fiatal kerül a pszichoaktív anyagok bűvöletébe.Nemrég írtunk lapunkban arról, hogy egy édesanya többek között azért íratta át fiát egy másik iskolába, mert féltette a drogozó és füves cigit használó diáktársaitól. Az eset az egyik abaúji kistelepülésen történt, ennek kapcsán kérdéseket küldtünk a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányságra. A válaszok megérkeztek. Mint írják, az abaúji térségben a mostani tanévben ez ideig 3 iskolából érkezett bejelentés arról, hogy az intézményben tanuló diákok furcsán viselkednek, feltehetően drogot fogyasztottak.

Egy szalaszendi oktatási intézmény vezetője kért rendőri intézkedést, mert az iskolában egy diáknál zöld növényi anyagot találtak. Az Országos Mentőszolgálat értesítésére nem volt szükség. Az intézkedés során ismeretlen eredetű növényi törmeléket foglaltak le büntetőeljárás keretében. A lefoglalt anyag szakértői vizsgálata folyamatban van.

Rosszul lettek

Egy hernádvécsei iskola vezetője két alkalommal tett bejelentést, mely szerint két-két diák rosszul van, akik előtte cigarettát szívtak.

Az első esetben a két tanulót a mentőszolgálat munkatársai további orvosi vizsgálatokra kórházba szállították, ahol megállapították, hogy rosszullétüket nem drogfogyasztás okozta.

A második esetben a két diákról a kiérkező háziorvos megállapította, hogy náthásak – egyikük feltehetően influenzás –, ezért nekik gyógyszert írt. Kizárta a drogfogyasztást, OMSZ értesítésére nem volt szükség.

Egy másik esetben egy encsi szakiskolából szintén az intézmény vezetője tett bejelentést, hogy az egyik ott tanuló fiú rosszul lett. A személy orvosi vizsgálata és a rendőri intézkedés során megállapítást nyert, hogy az érintett diáktól vett vizeletminta nem tartalmaz sem kábítószert, sem pszichoaktív anyagot, amit a kirendelt szakértő is megerősített.

Eljárás indult

Az Encsi Rendőrkapitányság több novajidrányi személy ellen, több eljárást is indított új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, melyek jelenleg is folyamatban vannak.

A rendőrségi tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetése miatt indított eljárásokban egyre több fiatal, iskoláskorú érintett. Az Encsi Rendőrkapitányság szakemberei a helyi oktatási intézményekben rendszeresen tartanak bűnmegelőzési és drogprevenciós előadásokat, osztályfőnöki órákat. Ebben a tanévben már több mint 10 esetben történt ilyen jellegű előadás az oktatási intézményekben.

Fontos megemlíteni, hogy az Encsi Rendőrkapitányság és a Fancsal–Hernádvécse Evangélikus Egyházközösség között együttműködési megállapodás megkötése van folyamatban, melyek keretében további lehetőség nyílik a még szélesebb körű megelőző, prevenciós tevékenység végrehajtására, írta a rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában