Helyi közélet

2015.01.22. 16:06

Elérkezett a félév. Mi kerül a bizonyítványba?

Miskolc- Véget ért egy fél év, hamarosan a félévit is kiosztják.

Miskolc- Véget ért egy fél év, hamarosan a félévit is kiosztják.

Még pár nap és kézhez kapják a félévi bizonyítványt a diákok. Persze már most tudják, hogy miből hányast sikerült szerezniük, hiszen az elmúlt hat hónap jegyei alapján már lezárták a tantárgyakat a tanárok. A téli szünet utáni hetek pedig a javításról, felelésről szóltak, voltak, akik ilyenkor hajtottak a jobb jegyért.

Vály György, a Herman Ottó Gimnázium történelem tanára szerint a félévi osztályzás annyiból könnyebb, hogy ez igazán nem számít a továbbtanuláshoz, nincs akkora súlya, mint az év végi jegyeknek. Éppen ezért előfordul, ha valaki két jegy között mozog, akkor a rosszabb kerül a bizonyítványba, mintegy jelzésként a diáknak, hogy kapja össze magát. Persze ez tanulófüggő, valakinek pont a biztatás az ösztönző – tette hozzá.

Vály György 5.-11. osztályig tanítja a történelmet. A tapasztalata az, hogy az általános iskolából bekerült ötödikeseknek eleinte meg kell szokniuk, alkalmazkodniuk kell a gimnáziumi követelményekhez, de – mint fogalmazott – ezt a tanárok igyekeznek figyelembe venni. Az elmúlt fél év kapcsán elmondta, a Herman Ottó Gimnáziumban a tanulók komolyan veszik a tanulást, így a félévi tanulmányi átlagok is jók. Kohulák Helga 10.-es hermanos diák erre az egyik kiváló példa, aki félévkor is kitűnő lesz. „Nem volt nehéz ez a félév sem. Én inkább a logikai tantárgyakat szeretem, azt kevésbé, ami a lexikális tudásra épül. Általában nem tanulok sokat, inkább akkor, ha témazárókra kell készülni” – mondta.

A végzősöknek nehéz…

Pápai Réka végzős a Hermanban, szerinte nehéz volt ez a félév, sokat kellett tanulni, főleg decemberben, amikor szinte mindennap írtak dolgozatot. „A félévim nem olyan lesz, mint szerettem volna, főleg matematikából. De azért elégedett vagyok vele, majd év végére igyekszem javítani” – tette hozzá.

Brindza Orsolya ugyancsak végzős, ő úgy véli, nem volt nehezebb ez a félév, mint máskor, de voltak megterhelő időszakok. Ő is a decembert említette, amikor több volt a számonkérés, dolgozat, felelés. „Szinte ötös lesz a bizonyítványom, erre is számítottam. Arra viszont most döbbentem rá, hogy az emelt szintű történelem érettségire már korábban el kellett volna kezdenem készülni” – tette hozzá.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában