Helyi közélet

2015.01.17. 13:15

Egyetem: már nem elég a 260

Miskolc - Sok újdonság is várja a diákokat idén a felsőoktatásban.

Miskolc - Sok újdonság is várja a diákokat idén a felsőoktatásban.Fontos kérdés előtt állnak a középiskolák végzős diákjai, az elkövetkezendő egy hónapban el kell dönteniük, melyik egyetem vagy főiskola melyik képzésére jelentkeznek. Nekik és szüleiknek szerettünk volna segíteni azzal, hogy szerkesztőségünkbe hívtuk a Miskolci Egyetem vezetőit, akik a diákok és szülők felvételivel kapcsolatos kérdéseire válaszoltak.

Óváriné Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes, Fekete Sándor tanulmányi szakreferens, Szilágyi Roland, a Gazdaságtudományi Kar tanulmányi dékánhelyettese és Cseh Gergely, az Állam- és Jogtudományi Kar beiskolázási referense tájékoztatta tanácstalan olvasóinkat.

Csupa újdonság

A kérdésekből kiderült, sokan nincsenek tisztában az idei felvételi eljárást érintő újdonságokkal. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy most már csak elektronikus úton lehet felsőfokú jelentkezést beadni. Először regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon, így érhető el az e-felvételi oldala. Változás történt a minimum ponthatárok terén is. Az alap- és osztatlan képzésekre csak az a diák nyerhet felvételt, aki legalább 280 ponttal rendelkezik (a szakonkénti minimum csak nyáron derül ki, a ponthatárok megállapítása után). Felsőoktatási szakképzésre viszont már be lehet jutni 240 ponttal is. Az egyetemi vezetők azt tanácsolták olvasóinknak, hogy ha valakinek kevesebb pontja van 280-nál, kezdje el a tanulást felsőoktatási szakképzésen. Ez azért hasznos, mert ha szakirányban folytatja tovább, akkor a kreditek 75 százaléka beszámítható az alap- vagy osztatlan képzésbe.

Újdonságot jelent a duális képzés is. A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán, Gépészmérnöki és Informatikai Karán, valamint Gazdaságtudományi Karán indulnak szeptembertől ilyen tanulmányok, de egyelőre a jelentkezési lapon nem kell feltüntetni, hogy a diák duális képzésben kíván-e részt venni. Ugyanis a szakminiszter döntése után derül csak ki, hogy melyik egyetemen hány hallgató tanulhat az újfajta formában. Várhatóan tavasszal lesz arra lehetőség, hogy a diákok a megjelölt szakon belül duális képzésre jelentkezzenek.

Az egyetemi vezetők felhívták a figyelmet: az országos rangsorokból kiderül, a Miskolci Egyetemen színvonalas képzés folyik. Különösen az oktatói kiválósága terén áll az intézmény és annak karai jó helyen. Kollégiumi férőhely is van bőven, így a vidéki hallgatóknak a szállásra nem kell sokat költeniük.

Képzések angolul

Az egyetemi vezetők a bizonytalankodó diákoknak is tanácsot adtak. Mint mondták, aki még nem tudja, milyen irányban induljon el, kezdje el a tanulmányait egy olyan alapszakon, ami után többféle mesterképzés is választható. A képzések között eligazodásban segítenek a karok dékáni hivatalai.

Újdonságot jelentenek a Miskolci Egyetemen az új angol nyelvű képzések is, melyek nem csupán a külföldi, hanem a magyar diákokat is várják. Sőt egy-egy szakot is fel lehet venni angolul, a szakmai nyelv gyakorlás céljából.

ÉM-HE

Még várják a kérdéseket

Bizonyára vannak olyan olvasóink, akiknek nem sikerült pénteken telefonon elérniük az egyetemi vezetőket. Nekik sem kell azonban elkeseredniük. Az egyetem tanulmányi rektorhelyettese és tanulmányi szakreferense a 06-46/565-032-es telefonszámon érhető el, de küldhetnek levelet is a [email protected] címre.A felsőfokú jelentkezéssel és felvételivel kapcsolatban az egyetemi vezetők szívesen válaszolnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában