Helyi közélet

2015.01.06. 20:15

A moslék mint értékmérő?

Miskolc - Egészségesebb menzával kezdték az évet a gyerekek. Miskolcon elébe mentek a változásnak.

Miskolc - Egészségesebb menzával kezdték az évet a gyerekek. Miskolcon elébe mentek a változásnak.

A megyeszékhely iskoláiban, a Fazekasban is, hétfőn paradicsomleves, rántott halszelet petrezselymes krumplival volt a menü.

– Szerintem finomakat főznek, elég sokszor van hús is, csak néha van olyan, amit nem eszek meg, a rizottó, a káposztás tészta, a borsófőzelék, de ezeket otthon sem enném meg – mondja a 9 éves Sóczó-Tóth Dénes, aki bevallása szerint, ha lehet, húst hússal enne, de tudja, az nem túl egészséges, s hát valamit akkor is kell enni, ha az ember épp nem rajong érte.

Nem reklamáltak

– Nem volt számunkra váratlan a rendelet, a 2014 szeptemberében megjelent ajánlás óta igyekszünk fokozatosan megfelelni a köz­étkeztetésre vonatkozó új előírásoknak – válaszolta érdeklődésünkre Zsóka Roland, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ élelmezési igazgatója. – Só- és cukortartó már tavaly sem volt a miskolci iskolai menzák asztalán, bő zsiradékban sült ételt is csak 10 élelmezési napon belül egyszer adtunk – válaszolta a kiragadott feltételek betartására vonatkozó kérdéseinkre. Elmondta továbbá:

– Az ÁNTSZ 2013-ban és 2014-ben is tartott nálunk ellenőrzést, s 80–90 százalékban megfeleltünk. A tavalyi értékelés még kedvezőbb volt, mint az előző, ami annak is köszönhető, hogy 2013 áprilisában emelték a normát. Most épp kijövünk belőle, de ha lenne egy 10 százalékos növelés, többször tudnánk húst adni, s még több zöldséget és gyümölcsöt, vagy például többször lehetne más gyümölcs is, mint az alma. Viszont kétségtelen: a szülők pénztárcájára is figyelemmel kell lenni.

Megtudtuk: az ÁNTSZ-ellenőrzés egy-egy 10 napos időszakra vonatkozott, s kiterjedt az óvodák, általános iskolák, szakközépiskolák menüsorára, azon belül minden egyes ételre és azok összetevőire. Az adatokat felviszik egy számítógépes rendszerbe, amely elvégzi a kiértékelést, megfelelnek-e az értékek az egyes korcsoportok számára előírtaknak. A NÉBIH is tartott ellenőrzést, ők váratlanul „kiszállnak”, s konkrét ételmintákat vesznek, amelyeket egy központi laboratórium elemez és értékel, de a miskolci óvodában vett tavalyi mintában nem leltek kifogásolnivalót.

A kis hiányosság felől érdeklődve kiderült: kevésnek találta az ÁNTSZ a halat az étrendben. Ezen úgy változtattak, hogy halat legfőképp rántva kínálnak, így szívesebben megeszik. Így viszont „kilövik” a rántott ételek lehetőségét – amit úgy orvosolnak, hogy a többi húsfélét inkább csőben sütve, zöldségekkel tálalják.

S mit mutatnak a „fogyasztói” visszajelzések?

– Se diáktól, se szülőtől, s tavaly már a pedagógusoktól sem érkezett reklamáció – jelentette ki Zsóka Roland, aki a legbiztosabb értékmérőnek a moslék mennyiségét tartja, ami nagy átlagban fokozatos csökkenést mutat.

– Azzal együtt, hogy persze a gyerekek körében népszerű grízes tésztából mindig kevesebb marad, mint finomfőzelékből, amit kevésbé szeretnek – tette hozzá. – Viszont az új előírások szerint grízes tészta csak kéthetente egyszer szerepelhet az étlapon…

Azt Zsóka Roland is elismeri: azzal, hogy az általános iskolás diákoknak délután 4-ig kötelezővé tették az iskolában tartózkodást (kb. annyian lehetnek az e miatti új menzások, mint a szeptembertől egyházi fenntartásba került két óvoda és egy iskola menzásai voltak), megnőtt a jelentősége annak is, hogy lehetőleg el is fogyasszák a gyerekek a menzai kosztot.

– Egyfelől lehetnek válogatós gyerekek, másfelől viszont mi lehetőséget adunk arra, hogy megkóstolhassanak olyan ételeket, amelyekkel esetleg otthon nem is találkoznak. Abban minden szülő biztos lehet, hogy minden nap friss zöldség, gyümölcs és aznap elkészített meleg étel kerül a csemetéje tányérjába… Az élet számunkra azt diktálja, azokra is gondoljunk, akik számára otthon szegényes a kínálat. Épp ezért a hétfő és a péntek ételsora „erősebb” a többinél.

ÉM-SZK


Néhány menzai rafinéria

  • A gyerekeknél kedvelt bundás hús bundájába hol zellert, hol burgonyát, hol cukkinit reszelnek a miskolci központi konyhán – így a húst is megeszik amellett, hogy az elfogyasztott zöldség mennyisége nő. A zöldségmennyiség növelésére találták ki a kedvelt tészta paradicsomos változatát, amelyet tapasztalatok szerint szívesen fogyasztanak a diákok.
  • Beváltnak tűnik az újdonság: a mustáros, kefires csirkecomb sült burgonyával, zöld körettel.

  • Miskolc - Nem tudni, máshol hogy rajtolt a téli szünet utáni első napon a konyhareform az iskolákban, de ott, ahol mi jártunk, a miskolci Fazekas Iskolában, az éppen ebédelő negyedikesek alig hagytak valamit a tányéron a paradicsomlevesből, illetve a rántott halszeletből. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában