Helyi közélet

2014.12.20. 13:11

Véghajrá. Venni? Vagy nem venni?

Miskolc - Sokan még mindig halogatják az ajándékvásárlást, de a kenyér megy a fagyasztóba.

Miskolc - Sokan még mindig halogatják az ajándékvásárlást, de a kenyér megy a fagyasztóba.Jó férfitenyérnyi keszeg ugrik ki a hálóból a Búza téri piac előtt, amikor a teherautóra szerelt, hatalmas tartályokból merítőhálóval rakják át őket a csarnokban lévő halszaküzlet műanyagládáiba. A szökési kísérlet kudarcot vall, a merev, vastag kötényt és gumicsizmát viselő férfiak egyike felkapja a földről, és sorstársai közé veti.

A kárászok kérészéletűek, néhány nap múlva, szenteste valakik jóízűen szürcsölik a belőlük főtt halászlét. A tartályokból a keszegek után a harcsákat merítik át a ládákba – a termetes halak meg sem próbálkoznak a meneküléssel.

Fogy a hal, de nem annyira

Bár az üzlet előtt már kígyózik a halvásárlók sora, az egyik eladó csak a fejét csóválja a kérdésünkre, hogy így, karácsony közeledtével jól fogy-e a portéka. – Nem igazán – mondja. – Jöhetnének többen is.

– Már vásároltunk karácsonyra is, de csak apróságokat. A mostani csak a szokásos bevásárlás, főleg a vasárnapi ebédhez – mondta a kistokaji Szabó Mihály, aki nejével együtt vág át a piacon. Felvetettük: aranyvasárnap közeledik, nem érné-e meg akkor bevásárolni? – Nyugdíjasok vagyunk, ráérünk, nekünk nem fontos a vasárnapi vásárlás – tette hozzá a férfi.

Zöldséget csak később

Az árucsarnokban és a zöldség-gyümölcsudvaron a reggeli órákban kavarog a tömeg, egyes standoknál, üzleteknél sokan állnak sorba, de a vásárlók hada dél környékére megritkul, egyedül a hal- és a húsboltoknál állandó a nyomás az eladókon. Érthető, a fagyasztóban eláll a hús, a hal, a zöldség viszont összefonnyad karácsonyra.

Ami még szemet szúr, az a vevők magas átlagéletkora: fiatalok alig járnak a standok között, de sokan vannak, akik húzzák maguk után a kerekes bevásárlótáskájukat, néha őrjítően kényelmes tempóban, megkerülhetetlenül. Ami viszont meglepő: kilószám viszik a kenyeret a különböző pékségek standjairól, ahogy Barati Ferenc, az egyik vásárló elárulja, ő már karácsonyig nem akar kenyérért sorban állni. – Ahogy hazaérek, berakom az egészet a fagyasztóba – avatja be kollégánkat.

Kisebb-nagyobb ajándékok

Miskolc belvárosában csomagokkal megrakott embereket csak ritkán látni – bár rengetegen élvezik a szabadban a tavaszias időjárást, és meg-megnézik a karácsonyi vásárban kínált portékákat, nem nagyon vásárolnak, legfeljebb apróságokat vesznek.

– Nem hagytam a végére az ajándékvásárlást, már mindenkinek megvettem, amit szerettem volna, most csak kisebb dolgokat nézegetünk a barátnőmmel – meséli Jenei Laura. Az említett barátnő, Siroki Daniella azért töredelmesen bevallja, ő még nem vette meg az összes ajándékot. – Már kinéztem őket, de vásárolni még nem volt időm – mesélte.

Legyen meglepetés

Simon Imrénével az egyik elektronikai áruház ajtajában találkozunk, a hölgy egy hatalmas dobozzal birkózik, próbál rajta fogást találni. Mint elárulja, egyik lányának vesz ajándékot – hogy mit, az előttünk is titok, hogy szent­estéig meglepetés maradjon. – A lányomék most újították fel a konyhájukat, oda szánom az ajándékomat, nem lenne jó, ha az újságból tudnák meg, mit fognak kapni – súgta meg a hölgy.

Az üzletben sokan nézelődnek, vannak, akik a kirakott eszközöket nézegetik, vagy csak a feltüntetett paraméterek alapján próbálják eldönteni, hogy két hasonló funkciójú berendezés közül melyiket érdemesebb megvenni. Mások már elhatározták magukat, változatos holmikkal állnak be a kasszához. Egy-egy ember a hitelügyintéző pultjánál is áll, de mintha az emberek tanultak volna a devizaválság során elkövetett hibáikból, mert mintha kevesebben vásárolnának kölcsönpénzből, mint pár évvel ezelőtt, amikor a Jézuska alig győzte kihordani a sok plazmatévét.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában