Helyi közélet

2014.12.16. 08:38

„Kell, hogy legyen beleszólásunk!”

Miskolc - Volt, ahol lassított, volt, ahol nem – de az eredményességet a szakszervezet nem ezen méri.

Miskolc - Volt, ahol lassított, volt, ahol nem – de az eredményességet a szakszervezet nem ezen méri.

„Menjetek inkább dolgozni!” – kiabáltak ki egy lassan elhaladó autóból Miskolcon, a József Attila utcán a Liga Szakszervezetek tegnap megtartott forgalomlassító demonstrációja résztvevőinek. „Megyünk is, délután háromkor vonatot viszek Budapestre”, jegyezte meg halkan, az orra alatt dörmögve a Miskolc bevezető szakaszán, az úttest jobb szélén parkoló autók egyike mellett álló demonstráló. Ezen a szakaszon főleg a vasutas szakszervezetek tagjai lassították a forgalmat – ha rosszmájúak akarnánk lenne, azt írnánk: ezúttal az aszfalton, és nem a síneken.

De nem vagyunk rosszmájúak, így azt is meg kell jegyeznünk, hogy hasonló bekiabáló, vagy a középső ujjaival mutogató autós kevesebb volt, mint támogató, aki csak egy-egy pillanatra bökte meg a kürtöt, hogy utána odaintsen a hangra a fejüket felkapó demonstrálóknak.

A megyében négy helyszínen lassították a szakszervezetek tagjai a forgalmat. Miskolcon, a Pesti úton mindkét irányban, de itt nem sok vizet zavartak, mert az úttest széles, és bőséggel akad kerülő- vagy söntút is. A József Attila utcán, a Metró áruház közelében azonban már több gondot okoztak: a kocsisor néha az ongai körforgalomig ért, ahonnan gyakorlatilag csak araszolva jutottak be az autósok Miskolcra. Ráadásul számtalan teherautó és kamion is volt köztük, amelyek már csak méretüknél fogva is tovább nyújtották az oszlopot. Hiába volt odakinn barátságtalanul hűvös idő, egyik-másik autó nem bírta az araszolgatást, és felfőzte a hűtővizét – gazdáik a város határában lévő benzinkúton próbálták meg lehűteni a járgányt, hogy továbbhaladhassanak vele.

„Trombózis” a 26-oson

A megyeszékhelyen kívül Kazincbarcika határában, a 26-os főúton is remekül sikerült a lassítás, gyakorlatilag Sajószentpéter határáig torlódtak fel a járművek az amúgy is nehezen autózható szakaszon. Itt a vegyipari szakszervezet dolgozói lassították a forgalmat nagy hozzáértéssel. A rendőrök a dugók környékén próbálták csökkenteni a tumultust, de csak annyit értek, mint sebtapasz az artériás vérzés ellen.

– A demonstráció sikerét nem azon mérjük, hogy milyen mértékben sikerült lassítanunk a forgalmat. Erre azért volt szükség, mert a szakszervezetek lehetőségeit az új munka törvénykönyve jelentősen leszűkítette, így a sztrájkjog gyakorlásáról szó sem lehet – magyarázta dr. Fodor Tibor, a B.-A.-Z. Megyei LIGA Szakszervezet elnöke, aki megerősítette: többen szimpatizálnak az akciójukkal, mint ahányan neheztelnek rájuk miatta – akik ellenérzésekkel viseltetnek a demonstrációval szemben, azok valószínűleg nincsenek kellően tájékoztatva annak céljáról. Ezzel kapcsolatban Fodor Tibor elmondta, hogy több okból emelték fel a szavukat: tiltakoznak a cafeteria megadóztatása, a költségvetési törvény és a korengedményes nyugdíjak további szigorítása ellen, de leginkább az ellen, hogy a munkavállalókat érintő kérdésekben egyáltalán nincs társadalmi párbeszéd az érdekegyeztető tanács feloszlatása óta.

Arra a kérdésünkre, hogy a hétfői demonstrációt mikor nevezné eredményesnek, Fodor Tibor elmondta: ha a kormány visszakozna a fenti kérdésekben – de erre ő maga sem lát reális esélyt. És mi lesz a következő lépés? – kérdeztük. – Még nem tudom. A demonstráció tapasztalatait össze fogják gyűjteni, és kiértékelik, gondolom, ettől függ majd, milyen eszközhöz nyúlunk – summázta az elnök.

– Én egyetértek velük, bármiért is demonstrálnak – mondta Jakab Imre, aki átutazóban volt Miskolcon, de részben a forgalomlassítás miatt úgy döntött, kiáll a benzinkúthoz egy kis időre. – A baj csak az, hogy akiket le kéne lassítaniuk, azok nem járnak erre – tette hozzá.

Mi baja a vasutasoknak?

A vasúti dolgozók között az elit kasztba tartozó mozdonyvezetőket minden munkában eltöltött öt év után egy évnyi korengedmény illeti meg, vagyis ha valaki harminc évet lehúzott a fülkében, öt évvel korábban akaszthatja szögre vasutas sapkáját. De ez csak az év végéig van így, jövőre már nem számíthatnak kedvezményes évekre, mert a kormány – csakúgy, mint korábban a fegyveres testületektől szolgálati nyugdíjba vonult „életerős fiatalemberek” esetében – egy tollvonással szüntette meg ezt a szerzett jogukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában