Helyi közélet

2014.12.10. 12:06

"Ha a 70 pont megvan, felvesznek"

Miskolc - És mi van akkor, ha valakinek épp a felvételi napján van rossz napja? – kérdezi Gréta.

Miskolc - És mi van akkor, ha valakinek épp a felvételi napján van rossz napja? – kérdezi Gréta.Kinga a magyartól fél, Gyuri nem izgulós típus, Gréta pedig irigyli Gyuri nyugalmát. A nyolcadikos diákok már javában készülnek a januári központi írásbeli felvételi tesztre. Sok múlik majd ennek sikerén, hiszen a megszerzett pontok eldönthetik, hogy kit hová vesznek föl. Az írásbelire december 9-éig kellett jelentkezni, tehát épp tegnap volt a határidő, és épp ezért látogattuk meg a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola nyolcadikosait, hogy megtudjuk, hol tartanak a felkészülésben. Riportalanyaink: Szőke Kinga, Karóczkai György és Rapács Gréta.

Fordítva

– Én csak a magyar miatt aggódóm – vallja be Kinga. Kicsit csodálkozunk ezen, hiszen a diákok általában a matektesztre szoktak panaszkodni, főleg a lányok. De kiderül, Kingánál ez épp fordítva van.

– Folyamatosan oldom meg az elmúlt évek felvételi tesztjeit. A legutóbbinál is a matek sikerült jól, 46 pontra, a magyar viszont csak 30 pontos lett – mondja Kinga annak igazolásaként, hogy valóban küzd a magyarral. – Az agyam teljesen a matekra állt rá. A magyart viszont nem tudom megérteni. A szófajokat, a mondatrészeket, a mondatfajtákat… Az iskolában szerencsére a magyartanárunk tart előkészítőt. Amióta erre járok, már jobban megy, úgy érzem. De ott van még a feladatlap végén a fogalmazás. Ha jó a téma, akkor akár 8 oldalt is tudnék írni, de ha nem, még 10 mondatot is nehéz megfogalmazni – sorolja Kinga a nehézségeket. Nem csodálkozunk, amikor megtudjuk, matek tagozatos osztályba szeretne bejutni.

Nem izgul

Gyuri viszont cseppet sem aggódik. Azt mondja, ő nem izgulós típus, és véleménye szerint csak olyan példák szerepelnek majd a feladatlapokon, amelyeket meg lehet oldani. Neki elég is az iskolai előkészítő, otthon csak keveset tanul. Gyurinak ugyanis az a titka, hogy az órákon nagyon figyel, így a tananyag nagy részét már az iskolában megjegyzi. Neki is a matek megy egy kicsit jobban, de igazából nincs szerencséje a tesztekkel, mert a kedvenc tantárgyai a biológia, a kémia, a fizika a történelem és a földrajz. Még véletlenül sem a matek és a magyar.

Gyuritól azt is kérdezzük, szerinte jó-e a mostani felvételi rendszer és a központi felvételi.

– Engem nem stresszel, de tudom, hogy a többieket igen – fogja rövidre a választ.

Kis rafinéria

Grétának azonban határozott véleménye van. Szerinte egyáltalán nem szerencsés, hogy egy írásbeli feladatlap alapján sorolják be a diákokat.

– Mert mi van akkor, ha valaki szétizgulja magát, vagy épp a felvételi napján van rossz napja? – érvel.

Gréta kedvenc tantárgya egyébként a kémia, így felmerült benne, hogy vegyész lesz. Aztán tetszett neki a lányok körében oly népszerű fodrász-kozmetikus szakma, most azonban úgy látja, hogy a kereskedelmi pályán a helye. Megvan bennem az a kis rafinéria, ami a kereskedéshez kell – mondja sokat sejtető mosollyal.

Egyébként ő is szorgalmasan jár az előkészítőkre, még angolra is, mert legszívesebben külkereskedelmet tanulna, ahhoz pedig kell az idegen nyelv. Neki a magyar megy jobban, de sokszor abban is talál furfangos feladatokat: betűrejtvények és szórejtvények például.

A nyolcadikosok végül úgy kalkulálnak, ha a 100-ból 70 pontot elérnek, akkor már lesz esélyük bekerülni a választott iskolába: Kingának a Hermanba, Gyurinak az Avasi Gimnáziumba, Grétának pedig a Berzeviczybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában