Helyi közélet

2014.12.05. 09:35

Avasi paneltűz - Nem tehettek a három halálesetről

Miskolc - Felmentette a bíróság az avasi paneltűz kapcsán perbe fogott tűzoltókat.

Miskolc - Felmentette a bíróság az avasi paneltűz kapcsán perbe fogott tűzoltókat.Ítéletet hirdetett csütörtökön a Miskolci Járásbíróság a három halálos áldozatot követelő avasi paneltűz oltásában részt vevő tűzoltók ügyében. A hét tűzoltó közül hatan még aktív állományban vannak, valamennyiük ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás.

Mint ismeretes, a tűzeset során egy anya és két tizenéves gyermeke vesztette életét. Az ügyészség megvizsgálta a mentés körülményeit, de nem emelt vádat a tűzoltók ellen, akik most a gyerekek édesapjának kezdeményezésére indult pótmagánvádas eljárás során álltak a bíróság előtt. A járásbíróság első fokon felmentette valamennyi vádlottat az ellenük emelt vád alól, és a pótmagánvádló polgári jogi igényét elutasította.

Az apa felelőst keres

Az avasi paneltűz kapcsán 2012 júniusában érkezett pótmagánvád a tűzoltók ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, mert az apa által elkészíttetett szakértői vélemények alapján felmerült, hogy a tűzoltók megszegték foglalkozásuk szabályait, ami ok-okozati összefüggésben áll a három áldozat halálával.

A bíróság négy tűzoltó esetében megállapította, hogy semmilyen foglalkozási szabályt nem szegtek meg. A járásbíróság szerint három tűzoltó kisebb-nagyobb mértékben követett el ugyan szabályszegést, de ezek nem állnak ok-okozati összefüggésben a sértettek halálával, ezért valamennyi vádlottat felmentette a vád alól.

A paneltűz kapcsán egy közvádas büntetőügy is lezajlott a Miskolci Járásbíróság ugyanezen tanácsa előtt, melyben szeptember elején első fokú ítélet született. Abban az ügyben a bíróság az ügyészség vád­iratát részben alátámasztva látta, és a tűzfészek lakás tulajdonosát bűnösnek mondta ki közveszélyokozás vétségében és három rendbeli segítségnyújtás elmulasztásában, ezért őt négy év börtönbüntetésre ítélte, ám azt a három vádlottat, akik ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség, felmentette. A bíróság akkori indoklásában részletesen kifejtette, hogy a tűz terjedését nem a panelház szigetelése, hanem a kigyulladt lakásból átterjedő lángok okozták, ezért a panelfelújítást, szigetelést végző cégek munkatársait nem terheli felelősség. Ezzel szemben a tűzfészekké vált lakás tulajdonosa senkinek sem szólt arról, hogy kigyulladt a lakása, csak – a bejárati ajtót nyitva hagyva – kimenekült az épületből, ami miatt hárman meghaltak, tizenketten füstmérgezést szenvedtek.

A családját elvesztett apa és jogi képviselője fellebbezett a csütörtöki bírósági döntés ellen, így a határozat nem jogerős.

ÉM-SZP


Miskolc - Az avasi paneltűz után öt évvel született meg az ítélet. Még nem jogerős. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában