Helyi közélet

2014.11.25. 08:57

Segítsünk a girincsi gyerekeknek!

Girincs, Miskolc - Idén is lesz az Északkal, olvasóinkkal, üzleti partnereinkkel közös karácsonyi Segítünk akció!

Girincs, Miskolc - Idén is lesz az Északkal, olvasóinkkal, üzleti partnereinkkel közös karácsonyi Segítünk akció!Abban bízva, hogy az évtizedes hagyományt ezúttal sem szakítjuk meg, a miskolci Kovács házaspár: Ilona és Gábor, már több hete hozzálátott a számukra ismeretlen gyermekek karácsonyi ajándékainak készítéséhez. Őket annyiban előnyhöz juttattuk, hogy még a pontosítás előtt elárultuk számukra: az idén a B.-A.-Z. Megyei Speciális Közoktatási és -Módszertani Intézmény tanulói lesznek. Az egykori girincsi Dőry-kastélyban értelmileg akadályozott, súlyosan és halmozottan fogyatékkal élő gyerekek vannak, 3-tól 23 éves korig. Jelenleg 129 tanulóval foglalkoznak, óvodásokkal, általános iskolásokkal és speciális szakképzésben résztvevőkkel. Vagyis nagyon széles a köre a lehetséges ajándékoknak, vélhetően minden szeretettel készített, vásárolt, gyűjtött tárgynak, játéknak, könyvnek meglesz a gazdája.

Kovácsékról a környékükön (Hejőcsabán) élők, illetve a rokonok és ismerősök is tudják már, hogy milyen odaadással kapcsolódnak be lapunk minden Segítünk akciójába, így többen őket keresik meg a felajánlott játékokkal, könyvekkel, ruhaneműkkel.

Ők pedig átválogatják, a szép és hibátlan holmikat Ilona kimossa, Gábor pedig kivasalja. Idén kaptak egy gyönyörű hajas babát is, a keresztfiuk családjától „örököltek” hozzá ruhácskát, de újat is varrt neki Ilona. A felső szinten már huszonkét (!) saját készítésű bagoly is sorakozik. Van velük munka, mert az egyes testrészeket kézzel, pelenkaöltéssel kell körbevarrni, így a ház asszonyának még tévénézés közben is jár a keze.

– Olyan szép kis anyagra leltünk, hogy azokból párnákat készítek – mutatja a már kész kollekciót. A mintájában felfedezzük az általa varrt „zoknikra” hajazó lábravalókat. Nagy különbség, hogy az Ilona által készítettekbe még apróbb meglepetések is kerülnek majd. A szomszéd Nagy Istvánék unokáinak társasjátékai egyelőre bezsákolva várakoznak, a babakocsi, bicikli, játékfűnyíró, egyebek pedig a kamrában várják az elszállítást. A sütis doboz is tele már mézesekkel. Megkínálnak, mi ódzkodunk: mit tesznek majd a zoknicskákba.

Nem csak a „sajátnak”

Gábor nevetve legyint:

– Ha megjönnek az unokák, egy ültő helyükben megesznek ennyit. Karácsonyig hányszor ürül ki és telik meg még ez a doboz!

Mi pedig elgondolkodunk, hányan vannak, akiknek előre fáj, hogy közeleg a karácsony, s még az is fejtörést okoz: saját családtagjaikat mivel ajándékozzák meg. És persze vannak, akik előre félnek a karácsonytól, attól, hogy senki nem nyitja majd rájuk az ajtót.

– Nekünk már hozzátartozik a karácsonyunkhoz az Észak akciója. Attól, hogy örömet szerzünk másoknak – amit akár az újság képes riportjaiból, akár személyesen megtapasztalhatunk – nekünk is szebb lesz az ünnepünk, az életünk.

ÉM-SZK

Az akcióról

A girincsi intézménybe a jövő héten látogatunk el, hogy a gyerekekkel megismerkedjünk, illetve hogy bemutassuk őket, többüket személy szerint is, egyéni kívánságaikkal. Addig is bővebben róluk: http://girincs.5mp.eu/web.php?a=girincs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában