Helyi közélet

2014.11.05. 10:01

Pálinka, a dráguló hungarikum

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pálinkafőzésre újra bevezetik a szeszadót a tervezet szerint.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pálinkafőzésre újra bevezetik a szeszadót a tervezet szerint.

Nem kell ahhoz nagy matematikusnak lenni, hogy kiszámítsuk, a bérfőzés ára ismét az egekbe emelkedhet, így kétszer is meggondolja majd a magyar állampolgár, érdemes-e a gyümölcsöt cefreként gyűjteni és literenként nagyjából 2500 forintért kifőzetni a pálinkát, vagy kidobja a lehullott gyümölcsöt.

Sajátot ajándékba

– Hallottam a tervezetről – mondja a szerencsi Árvay Attila, aki minden évben a testvérével együtt főzet, általában almapálinkát. – Korábban is főzettem és a jövőben is fogok, legfeljebb kisebb mennyiséget az adóemelés miatt. Az a helyzet, hogy a minőségi pálinka ára még így is jóval magasabb, mint ha emelt áron főzetek, ráadásul a hullott, fogyasztásra már alkalmatlan gyümölcs is hasznosul. Az biztos, hogy annak a szokásnak vége szakad, hogy az emberek az út menti fák alól is összeszedik a gyümölcsöt, és kétszer is meggondolja mindenki, mennyit főzet majd. A saját bérfőzetésről pedig azért sem mondok le, mert már megszoktam, hogy ünnepi alkalmakra, vagy baráti összejövetelekre a saját pálinkámat viszem ajándékként, mert így egyrészt pontosan tudom, mi van az üvegben, és az ismerőseim is tudják, hogy nem valami pancsolt lőrét kapnak tőlem.

Bérfőzés, magánfőzés „megmázsálva”

A parlamentnek a közelmúltban benyújtott adócsomag szerint 2015-től megszűnik a tömény szeszes italokra alkalmazott differenciált jövedéki adómérték. A 0 százalékos jövedéki adókulcs a bérfőzésre vonatkozó adókulcs 50 százalékára emelkedik, a magánfőzés esetén pedig egy minimális átalányadó lép életbe januártól.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetén 1670 forint összegű jövedéki adót kell fizetni bérfőzéskor. Ez a szeszadó 50 literig érvényes. Az 50 liter feletti mennyiségre a dupláját, azaz literenként 3334 forintot kell fizetni a tervezet szerint.

Magánfőzés esetében a párlat után évi 1000 forint átalányadót kell fizetni januártól. Ugyanakkor a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyiségét a korábbi 200 literről 50 literre korlátoznák.

ÉM-BG

További részletek a szerdai Észak-Magyarországban és az eszak.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában