Helyi közélet

2014.11.24. 08:02

Jó adóerő, kevesebb támogatás?

Miskolc - „A költségvetési törvény elfogadásáig a város helyzetének elemzése nem időszerű.”

Miskolc - „A költségvetési törvény elfogadásáig a város helyzetének elemzése nem időszerű.”A megyei jogú városok listáján Miskolc a második helyre került adóerejével. Ezt örömmel jelentette be a közelmúltban Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője és a testületi ülésen is büszkélkedett ezzel a városvezetés. Üröm az örömben azonban az, hogy a költségvetési törvény szerint a támogatások kiszámításánál hátrányt szenvednek majd az adóban erős önkormányzatok. Tavaly bevezette ugyanis az Országgyűlés: egyes támogatások esetében az egy főre jutó adóerőtől függ a támogatás. Az adóerőt úgy számolták ki, hogy az egy évvel korábbi iparűzési adó 50 százalékának megfelelő összeget elosztották a lakosságszámmal.

„Kisebb támogatásban részesülnek azok az önkormányzatok, amelyek magas adóbevétellel rendelkeznek, mivel ők saját bevételeikből kellőképpen tudják finanszírozni feladataikat” – erősítette meg értesülésünket a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtó és kommunikációs osztálya. Azzal indokolva: a helyi önkormányzatok finanszírozásában és támogatási rendszerében jelen volt és van a szolidaritás. Elmondták azt is, a támogatás mérséklésének oka, hogy a gyengébb bevételi képességgel rendelkező önkormányzatok több támogatáshoz jussanak.

Miskolc kapcsán hangsúlyozták: „Miskolc ez évi egy lakosra jutó adóerő-képessége 30661 forint, amely az átlagos szintet jócskán meghaladja… A költségvetési törvény elfogadásáig a város helyzetének elemzése nem időszerű.”

Sávosan

Az önkormányzat költségvetési javaslata csak a költségvetési törvény elfogadása után véglegesül, hiszen a törvényjavaslat a módosító indítványok alapján jelentősen változhat – ezt már Koczák Szilvia, a városháza szóvivője válaszolta érdeklődésünkre.

Hangsúlyozva: addig az önkormányzati adatok is csak munkaanyagnak tekinthetők.

„Az önkormányzatok részére szánt forrásjuttatás megállapításánál az adóerő-képesség figyelembevétele nem új keletű, a mindenkori kormány korábban is figyelembe vette… A jelenleg hatályos törvény úgy fogalmaz, hogy a községnek … megyei jogú városnak … eltérő feladatai és hatáskörei lehetnek. Ezek meghatározása a gazdasági teljesítőképesség, a lakosságszám és más tényezők figyelembevételével történhet. Az adóerő-képesség figyelembevétele ennek megfelelően, sávosan történik” – ismertette. Számítások szerint a miskolci önkormányzat a 24001-36000 forintos sávba tartozik az egy főre jutó adóerő-képességet illetően – tudtuk meg.

A kevesebb támogatást mivel tudja pótolni a város? – kérdeztük. Megtudtuk: az előzetes számítások alapján hiányzó összeg pótolható, új forráslehetőségek feltárásával további bevételek beépítésével, valamint a feladatvállalás felülvizsgálatával, természetesen szóba jöhet ezek kombinációja is.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában