Helyi közélet

2014.11.20. 13:17

Iskolakereső Szivárványországban

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők nem hiszik, hogy a legjobb gimnáziumokat bezárnák a jövőben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők nem hiszik, hogy a legjobb gimnáziumokat bezárnák a jövőben.

Hogy honnan lehet a legbiztosabb információt szerezni a középiskolákról? A nagyobb testvértől, a barátoktól, a kollégától vagy barátnőtől, akinek a gyereke már az érettségire készül, és persze az internetről. Legalább is ezt mondták nekünk azok a diákok és szülők, akikkel a Herman Ottó Gimnázium szerdai nyílt napján találkoztunk.

Természetesen mi is a legizgalmasabb helyre nyitunk be először, a természettudományi laborba. A teremben kellemes zene szól a szivárványról, nem véletlenül. Molnár Krisztina biológia-kémia szakos tanár és Tepliczky István laborvezető épp olyan kísérletet mutat be a nyolcadikos gyerekeknek és szüleiknek, ami elénk varázsolja a szivárvány összes színét, majd egy pár csepp folyadék segítségével újra színtelenné változnak az eddig színes folyadékok.

Ámulunk, ahogy a gyerekek is, de szerencsére nem késik a magyarázat. Kiderül, a tanárok hol savat, hol lúgot csöpögtettek a poharakba, ez okozta a varázslatot.

Jók a tanárok

A legtöbben határozott elképzelésekkel érkeztek a nyílt napra. Kovács-Hagyó Dániel például, aki kijelenti:

– A Hermanba szeretnék járni, mert ez egy nagyon erős iskola. A barátom testvére itt tanul, ő mondta, hogy itt jók a tanárok, és magas színvonalú az oktatás.

Megtudjuk, Dániel tiszaújvárosi, de vállalná a mindennapos utazást is, hogy a Hermanba járhasson. Emelt matekra szeretne bejutni, amire megvan az esélye, hiszen a versenyeken is jó eredményeket ért el. Gimnázium után pedig jöhet a közgazdászképzés.

– Fontos, hogy jó gimnáziumba járjak. Az egyetem miatt – magyarázza Dániel.

A nagyobbik is

Kiderül, a szülők ugyanolyan határozottak, akárcsak a gyerekek. Szűcs Andrásné a lányával jött el a nyílt napra, és a jelentkezési lapra a Hermant írják majd első helyre.

– Ez az iskola most a legjobb – jelenti ki.

Hogy honnan tudja? Az ismerősöktől, az általános iskola tanáraitól, és az interneten is ezt olvasta. – Számomra nagyon fontos, hogy a gyermekem jó intézménybe kerüljön. Úgy gondolom, hogy itt megfelelő környezet, megfelelő közösség várja majd, ami sokat jelent. És persze az sem mindegy, hogy milyen színvonalú az oktatás.

Kérdezzük, hallott-e róla, hogy kormányzati szándék szerint kevesebb gimnázium lesz a jövőben. Az édesanya nem tart ettől, mint mondja, a Herman a legjobb gimnázium, csak nem szüntetik meg pont a legjobbat.

Urbán László rutinos szülőként érkezett a Hermanba kisebbik fiával, hiszen a nagyobbik már idejár. Sorolja az iskola melletti érveket:

– A nagyobbik fiam jókat mondott róla, jól érzi itt magát, és ez fontos. Magas színvonalú az oktatás, de azért nem hajtják őket halálra, szóval humánus ez a gimnázium.

Attól pedig egyáltalán nem fél, hogy bezárnák a Hermant.

– A jó gimnáziumokat szerintem nem fogják megszüntetni – jelenti ki határozottan.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában