Helyi közélet

2014.11.03. 12:22

Idealizmus és Tin Tin hatás

Miskolc - Két éve még nem volt egy centiméternyi tetoválás sem Demeter Csaba miskolci tetováló művészen, ám...

Miskolc - Két éve még nem volt egy centiméternyi tetoválás sem Demeter Csaba miskolci tetováló művészen, ám...Azóta változott a helyzet: a jobb karja "megtelt".

- A miskolci Xu Yi Lili volt az, aki "elkövette". Az, hogy mi került fel közös megegyezés volt, de igazándiból szó szerint szabad kezet hagytam neki - árulta el mosolyogva Csaba, aki immár két évtizede tetovál. - A minták? Kedvenc rajzolóim mintái és Lili egy munkája "vázolódott". Hat alkalommal, 4-6 órát dolgozott rajtam Lili, még apró finomítások vannak hátra.

Felvetem: mi változott az elmúlt években a tetováló trendben?

- Divat lett, sajnos - mondja Csaba. - A szakma is, ami egyébként egyrészt jó, mert nagyon sok fiatal jön, akiknek más a látásmódja. Ugyanakkor elfogadottabb is lett a tetoválás. A fiatalok mellett orvos, ügyész ugyanúgy vendégem, mint a sportolók. Az a gond, hogy a sok-sok valóság show-val trendi lett a tetoválás. Én akkor kezdtem, amikor éhen lehetett ebből halni... Korábban sokkal személyesebb volt ez a munka, mára úgy jelentkeznek be az emberek, mintha kozmetikushoz mennének. Sokan meg is bánják a "varrást" néhány év múlva. Leginkább az idézeteket, vagy éppen azokat a mintákat, amelyeket egy-egy sztár focistán látnak. Viszont nagy változás, hogy egyre többen felmerik vállalni a tetoválást: az egészen nagy mintákat is. Sok munkahelyen a vezetőség is fiatalodott, akik jobban tolerálják a tetoválást. Valószínűleg azért is, mert nekik is van az ing alatt minta.

Aktuális trendek

A miskolci tetováló művész azt is nagy változásnak tartja, hogy addig, amíg korábban a középiskolások egy része modell, vagy dj szeretett volna lenni, mára sok diák tetoválni szeretne.

- A fiatalok egy részében viszont nincs meg az alázat, sokan csak a pénzt látják és a népszerűséget - teszi hozzá. - Pedig jó, ha az ember ebben a szakmában is idealista és meggyőződésből tetovál. Jó példa erre Főző Sándor, aki egy fiatal tetováló, aki most Budapesten dolgozik. Kedvelem, mert hallgat az idősebbekre. De idesorolhatom Nyeste Lehelt, akinek szintén ez az élete, mint a már említett Lilinek.

Közben csörög Csaba telefonja. Egyeztet, a határidő naplójába jegyzetel. "Van olyan, amit már nem csinálsz meg?" - kérdezem.

- Egyre több - válaszolja szemrebbenés nélkül. - Hogy miért? Mert hülyeséget akar a vendég! Ha valaki például nyakra akar tetováltatni, akkor annak vallom, hogy már egyfajta egzisztenciát el kell érnie. Ráadásul hiszem, hogy a tetoválás nem veszítette el az underground gyökereit. Vagyis aki nem ilyen, az ne próbáljon magára "aggatni" olyan dolgokat, amihez semmi köze. Vannak, akik "lájkokat" gyűjtenének a facebook-on a tetoválás után kiposztolt fotóikkal. Na ezt nem...

Csaba rengeteg olyan mintát varr át, amelyet valamiért megbánt a tulajdonosa. Meséli, hogy korábban is megvoltak a tetoválásban az aktuális trendek, öt évente lehet látni, hogy a "Nyugat" mit is diktál. Nonfiguratívok, idézetek, törzsi tetoválások...

Minden változik

- Egy időben mindenki jakuza volt, most éppen a "mexikói bűnöző vagyok" vonal a divat - folytatja a sort. - Dürer metszet, Jézus portré. A probléma az, hogy ezeknek a mintáknak fontos súlya, és jelentése van. Ha hiszünk a szimbolikában, akkor olyan dolgokat nem teszünk magunkra, amiben nem hiszünk, plusz közünk sincs is hozzá. Gond lehet belőle később is, ha külföldre utazunk... De előfordul az is, hogy valaki kijár focimeccsre és néhány alkalom után olyan mintát kér, amihez tényleg semmi köze és mondjuk néhány év múlva csak gondjai lehetnek a varrásból. Ezeket most már nem titok, nem is csinálom meg.

Demeter Csaba egyébként egy francia tetováló hatására dolgozik jelenleg is. Ő nem más, mint Tin Tin. Dolgozott a DVTK-nél egy erőnléti edző, aki 15 év után éppen Csabát kereste meg, hogy "varrjon" neki. Tin Tin után, másodszor. Ennek nagyon örül.

- Magyarországon nem mindig egyszerű fejlődni, de talán Budapest egyre jobb terep. Több ember, sokféle gondolkodás - véli. - Bármennyire is szeretne kiteljesedni egy tetováló a munkájában, nem tud, mert van még előítélet a szakma iránt a társadalomban. De minden változik!

Tetoválok Éjszakája Budapesten

"Egyre érdekesebb ez a seregszemle, amely nem verseny. Többek között elismert tetoválóművészek dobnak fel munkákat, majd egy sorsolás után ők döntenek arról, hogy mit is szeretnének csinálni" - mondja a december 28-29-ei budapesti eseményről Demeter Csaba. "Aki pedig jelentkezik, hogy varratna, bevállalná és még szerencséje is van, akkor egy nemzetközi szinten is elismert művész dolgozhat rajta. Nem igazán expós ez a két nap, hanem sokkal személyesebb. Ezért is várom nagyon, ám mint érdeklődő leszek jelen. Mert tanulni mindig lehet."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában