Helyi közélet

2014.11.12. 10:49

Hol van az én tankönyvem?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A diákok fénymásolgatnak: valamiből tanulni kell.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A diákok fénymásolgatnak: valamiből tanulni kell.

Hogy lehet tankönyvek nélkül tanulni? – tette föl a kérdést egy édesanya, akinek a lánya a Herman Ottó Gimnázium spanyol két tannyelvű képzésére jár. Ők ugyanis még mindig nem kapták meg a spanyol nyelvű földrajz- és történelemkönyvüket. Ez rengeteg kellemetlenséget okoz, hiszen a könyvtárból kikölcsönözhető 3-3 példányon osztozik a 19 spanyolos diák. Állandóan fénymásolnak, vagy a tanáruk által az internetre feltett tananyagot nyomtatgatják.

Kiderült, nem egyedi problémáról van szó. Az egyik miskolci szakközépiskolába a múlt héten érkezett meg több száz tankönyv. Pedig lassan november közepe van. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) szerint folyamatban van a szállítás, az oktatási államtitkár pedig „kellemetlennek” nevezte a helyzetet.

Van, ami megjött

Az iskolák örülnek, hogy legalább már a pótrendelés által rendelt könyvek megérkeztek. A reklamációs csomagokra azonban sok helyen még várni kell. Az egyik miskolci szakközépiskola tankönyvfelelősétől megtudtuk: azoknak a diákoknak kellett pótlólag rendelni, akik iskolát váltottak, esetleg megbuktak, vagy a szakképzésre augusztusban iratkoztak be. Több szakmai könyvcsomag azonban csak ezen a héten érkezett meg. A reklamációs rendelésre pedig azért volt szükség, mert sok diák nem azt a tankönyvcsomagot kapta meg szeptemberben, mint amit rendelt. Az ő könyveikre egyelőre várni kell. Ebben az iskolában fénymásolással oldják meg a problémát, vagy a tanárok részletesen lediktálják a tananyagot. A tankönyvfelelős elmondta: a Kello se kártérítést nem ajánlott fel, se bocsánatot nem kért az óriási csúszások és tévedések miatt.

A könyvtárból

A mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában is hiányzik még néhány tankönyv, de Fodor Zoltánné tankönyvfelelős szerint ez nem okoz komolyabb problémát. Az ő megítélése szerint az idén sokkal gördülékenyebben történt a tankönyvrendelés, mint tavaly. Szerinte, mivel a tankönyvcsomagokat emberek állítják össze, előfordulhat, hogy tévednek. Ez egyébként így volt akkor is, amikor nem a b, hanem a tankönyvterjesztők szállították a tankönyveket, tette hozzá.

A Földes Ferenc Gimnáziumba is megérkeztek a napokban a pót– és reklamációs rendelés könyvei, tudtuk meg Mókáné Hallók Zsuzsanna tankönyvfelelőstől. Összesen 20-22 diák várta nagyon a könyveket, akinek eddig nem volt, kapott a könyvtárból.

ÉM-HE

Megkeresni a felelősöket

„Kellemetlen” – reagált a minap az oktatási államtitkár arra, hogy sajtóhírek szerint van olyan iskola, ahol még mindig nem kapták meg a tankönyveket. Szerinte ez csak a pótrendeléseknél fordulhatott elő, de a felelősöket megkeresi, és ha igazak a hírek, „annak szankciója lesz”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában