Helyi közélet

2014.10.04. 22:20

Új művészeti központot avattak Kazincbarcikán

Kazincbarcika, 2014. október 5., szombat (MTI) – Mezey István festő- és grafikusművészről kapta a nevét Kazincbarcikán az új művészeti központ, amelyet szombaton adtak át.

Kazincbarcika, 2014. október 5., szombat (MTI) – Mezey István festő- és grafikusművészről kapta a nevét Kazincbarcikán az új művészeti központ, amelyet szombaton adtak át.

A központ hétfőtől várja a borsodi város lakóit.

Mezey István 1945. szeptember 17-én, Szikszón született, de Kazincbarcikán töltötte felnőtt élete legjelentősebb éveit, itt élt, alkotott, és itt is hunyt el 2012 februárjában. A művészt Kazincbarcika díszpolgári címmel tüntette ki.

A Mezey István Művészeti Központ épülete emblematikus háza a városnak. Egykor az Újvárosi Általános Iskolának adott otthont, diákok ezrei, tízezrei tanultak meg itt írni, olvasni vagy éppen rajzolni, festeni – hangzott el a megnyitón.

A létesítménynek komplex szerepet szántak a tervezők, az akadálymentesített épület földszintjére költözött ugyanis az önkormányzati intézményként működő Egressy Béni Városi Könyvtár, míg a többi részt a Barcika Art Kft. különböző egységei, műhelyei foglalják el. Itt kap helyet például a kazincbarcikai Tourinform-iroda és a Gyermekek háza-Kézművesház, illetve számos térben tarthatnak kiállításokat, zenés programokat, családi rendezvényeket, bálokat.

Mezey István emlékét is őrzi a létesítmény, a házban ugyanis egy emlékszoba és a művész alkotásaiból rendezett állandó kiállítás várja a látogatókat. Az alkotó életművének részét bemutató festmények, grafikák és egyéb munkák mellett a műtermét megidéző enteriőrök is megjelennek a házban, a tárlat rendezője Fignár Zoltán volt. Emellett a főépület két udvarra néző falára a két éve elhunyt névadó képzőművész egy-egy grafikáját – a csodaszarvast és egy anyát kisgyermekével – rajzolták föl. A település legnagyobb rendezvénytermét szintén a központban alakították ki, amely mintegy 400 fő befogadására képes.

A művészeti központ megnyitása alkalmából két különlegességgel is készültek a szervezők: az olvasóban a színes város újabb lenyomata, egy fémből készült ékszerkiállítás látható, emellett SZÍN-VONAL-BARCIKA címmel egy rendhagyó tárlat segítségével ábrázolják a 60 éves várost, amely Kazincbarcika 16 egykori és jelenlegi művész munkáit foglalja össze.

A Mezey István Művészeti Központ átadásán ünnepelte évfordulóját a 40 éves Kazincbarcikai Citerazenei Műhely, amelynek zenészei gálaműsort adtak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában