Helyi közélet

2014.10.02. 07:36

Távollétében vádolták meg a vietnami rablót

Miskolc - Ketten akarták halálra szurkálni a pénzváltót. Baltát is vittek magukkal a „randevúra”.

Miskolc - Ketten akarták halálra szurkálni a pénzváltót. Baltát is vittek magukkal a „randevúra”.Egy 2002-ben történt emberölési kísérlet miatt emelt vádat a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség egy 25 éves vietnami férfi ellen, tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Miskolci László főügyész. Mint tudatta, a vádlott évek óta Magyarországon élt és kereskedelmi tevékenységet folytatott. Ennek során ismerkedett meg a későbbi sértett férfival, aki több alkalommal is váltott neki valutát.

A vietnami férfi egy honfi-, üzlet- és bűntársával megegyezett, hogy megszerzi a pénzváltó váltópénzét, ezért 2002. február 2-án a délutáni órákban találkozóra hívták őt. Azzal az ürüggyel keresték meg, hogy nagyobb összegű valutát akarnak váltani, ami olyannyira nem keltette fel a férfi gyanúját, hogy engedte kocsijába beszállni a két vietnamit.

Az utasok azonban nem sokkal később kést és baltát vettek elő, amivel több alkalommal megszúrták, megvágták a pénzváltót, akinek az intenzív támadás ellenére sikerült a kocsiból kimenekülnie és segítséget hívnia. A férfi a nyakán, fején és vállán szerzett szúrt és vágott sérüléseket, melyek életveszélyesek voltak – csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg az életét.

Az elkövetők a kudarcba fulladt rablógyilkossági kísérlet után elmenekültek a helyszínről, de egyiküket röviddel a támadás után a rendőrök elfogták, és őt a bíróság jogerősen hét év fegyházra ítélte. Társa azonban sikeresen csúszott ki a nyomozóhatóság markából, és hazamenekült Vietnamba.

A főügyészség a napokban emelt ellene vádat.

Mivel a Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság közötti nemzetközi szerződés alapján saját állampolgárát egyik fél sem köteles kiadni a másik ország számára, így a vádemelésre a férfi távollétében került sor emberölés bűntettének kísérlete miatt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában