Helyi közélet

2014.10.24. 21:05

Soha nem látott fotók a botrányba fulladt Diósgyőr meccsről

Miskolc - Emlékszik a történtekre? A Diósgyőr szurkolóinak alighanem beleégett a legrosszabb emlékeik közé a Dunaferr elleni botrányos befejezés. Akkor legtöbben azt hittük meghalt a diósgyőri foci.

Miskolc - Emlékszik a történtekre? A Diósgyőr szurkolóinak alighanem beleégett a legrosszabb emlékeik közé a Dunaferr elleni botrányos befejezés. Akkor legtöbben azt hittük meghalt a diósgyőri foci.

A legutoljára megrendezett Diósgyőr-Dunaújváros párosítás alkalmával tényleg elgondolkoztunk rajta, vége lehet-e a magyar futball fellegvárának. Mint ismert, a 14 évvel ezelőtt megrendezett mérkőzés alig több mint negyed óráig tartott, mikor is elszabadult a pokol a stadionban. A közelgő bajnoki apropóján elevenítjük fel a történteket.

Az már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy a DFC kiesett az első osztályból, de nem egy sima kiesésről volt szó. Alig másfél évvel korábban a Kulcsár-Egressy ékpárral fémjelzett Diósgyőr még a dobogóért harcolt, 2000 tavaszára azonban teljesen ellehetetlenült anyagilag és összeomlott a legnépszerűbb vidéki klub.

A professzionálisnak nevezett nemzeti bajnokság 34-ik, utolsó fordulójában fogadta a már biztos kieső Diósgyőr a már biztos bajnok Dunaferrt. Az önmagukhoz képest szokatlanul nagy számban érkező vendégszurkolók ünnepre, a hazaiak a nagy nihilre készültek. Akkoriban az járta, hogy ha valami nem tetszett a klub háztáján a kemény magnak, akkor annak a maguk módján hangot is adtak. (Akkoriban egy pályára berohanást, verekedést, bírókergetést még úgy meg lehetett úszni, hogy a következő meccsen már ott lehetett a lelátón a bohém drukker, aki ilyesmiben vétkezett.) A klubot akkor fenyegető megszűnés bőven túllépte a kanyar ingerküszöbét, így fordulhatott az elő, hogy 2-1 arányú vendégvezetésnél félbeszakadt a mérkőzés.

Az Észak-Magyarország archívumából előásott, Juhász-Léhi István által készített fotókon böngészhetjük a legendás wc kagylót, ami állítólag a rekortánon landolt, a rendőri beavatkozásról készült képeket, az üzeneteket melyet a klub akkori vezetőinek és városatyáknak címeztek az elkeseredett szurkolók. A stadion után a városházán folytatódott a cirkusz, itt kijutott politikusnak, rendőrnek, de az RTL Klub operatőrének is, alighanem ez volt a diósgyőri labdarúgás legkeservesebb idényzárója, mely mindenkinek beleégett az emlékezetébe, aki akarva-akaratlan a részese volt a történteknek.

A klub romjain létrejött kezdeményezéssel a következő szezonban a Borsod Volán játékjogán indult el piros-fehér csapat a harmadik vonalban, majd maradt alul a feljutásért vívott csatában. Ezzel párhuzamosan a szurkolók életre hívtak egy heted osztályú amatőr csapatot DVTK néven, visszanyúlva a klub korábbi elnevezéséhez és címeréhez. A klub fanatikus hívei ezt a csapatot tekintették a Diósgyőrnek, nem volt ritka a több ezer néző a hetedosztályú bajnokikon sem.

A botrányos meccs óta eltelt időben - a magyar módi szerint - mindkét városban többször is meghalt és feltámadt a labdarúgás, de azóta először jár vendégségben a Dunaújváros Miskolcon. Most azonban fordított a szereposztás: a Diósgyőrnek vannak dobogós ambíciói, az újonc vendégcsapat a bennmaradásért harcol.

Hasonló balhétól szerencsére nem kell tartani, nagyot változott azóta a világ. A szurkolók viszont most is demonstrációra készülnek, csak épp a távolmaradásukkal. A probléma pedig nem helyben keresendő, hanem általános: labdarúgásunk siralmas teljesítménye.


JEGYZŐKÖNYV - 2000. május 27.

Diósgyőri FC - Dunaferr SE

1 - 2 - a 23. percben félbeszakadt

Diósgyőri Stadion, 4 000 néző. Vezette: Hajdó (Szabó J., Koch)


DFC: Nagy Z. - Harnócz - Takács V., Kunzo - Pozder - Szakos, Lipták, Lippai, Kákóczki - Cupik, Konyha. Edző: Huszák Géza.

Dunaferr: Rabóczki - Molnár Z., Salamon, Éger, Kiss Gy. - Zavadszky, Lengyel, Rósa - Tököli - Nicsenkó, Orosz. Edző: Egervári Sándor.


Gólszerző: Lippai (1-0) a 3., Rósa (1-1) a 14., Nicsenkó (1-2) a 16. percben.

Sárga lap: Rósa a 10. percben.


Huszák Géza: Túl rövid idő telt el a mérkőzésből, ezért értékelni nem lehet. Ebben a helyzetben nagyon nehéz bármit is mondani.

Egervári Sándor: A mai napon a szakmáról nem lehet beszélni. Ezen a találkozón nem a futball játszotta a főszerepet. Mi ünnepelni jöttünk Diósgyőrbe és együtt érezni a DFC-vel. A magyar labdarúgás egyik fellegvára szűnt meg ezen a délutánon. Sajnos, játékunkkal nem tudtuk kifejezni sportszerű együttérzésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában