Helyi közélet

2014.10.19. 12:49

Pénz nélkül a nagyvilágnak…

Miskolc - Hol vannak most a nyomortelepek volt lakói? Van, aki már útban Svájc felé.

Miskolc - Hol vannak most a nyomortelepek volt lakói? Van, aki már útban Svájc felé.

Mária 75 éves, bottal is nehezen jár. Pár hónappal ezelőtt még a számozott utcák egyik lakásában lakott, mely a Miskolci Ingatlanke­zelő tulajdonában volt, az idős asszony bérleti díjat fizetett. Már ameddig tudta fizetni. Fia gondjai miatt ugyanis egyre nehezebbé vált az élete, volt, hogy kéregetésre kényszerült, a lakbérrel és rezsivel is elmaradt. Segítséget kért a szolgáltatóktól, akik azt mondták neki, semmi baj, a tartozását részletekben törlesztheti. Ezt hónapról hónapra meg is tette az asszony. Ám amikor jött a városvezetés által indított telepfelszámolási program, Máriának mennie kellett. Cserelakás és pénz nélkül. Azt mondták neki, a tartozása miatt nem jár semmi. Pedig Mária meg volt győződve róla, hogyha rendesen törleszt, akkor kap másik lakást. Most egy ismerősénél húzza meg magát, csak az a baj, hogy a ház, ahol szállást kap, a hegy tetején van, fájós lábbal nem egyszerű oda feljutni. Ha pedig jön a tél, és csúszós lesz az út, Mária ki sem tud majd jönni a házból.

Romházban

Horváth Gyula költőnél hetekig laktak olyan családok, akik szintén a telepfelszámolás miatt kerültek nehéz helyzetbe, olvastuk a Facebookon. Meglátogattuk hát a költőt, aki maga is szerény körülmények között él a Tetemváron, hatodmagával.

– Egész nyáron gyerekekre vigyáztunk – mondja elöljáróban. – Először itt voltak nálunk azoknak a szülőknek a gyerekei, akik a számozott utcáknál részt vettek a sátoros demonstrációban, azután jöttek azok a gyerekek, akiket a szülők a gyámhatóságtól féltettek. Felnőttek is megszálltak nálunk, helyesebben a szomszédunkban található romházban. Vittünk be nekik nikecellt és szivacsot, hogy legyen mire feküdniük. A tulajdonos azonban lebontotta a tetőt, hogy senki ne keressen ott menedéket.

Horváth Gyula úgy tudja, vannak olyan családok, akik kaptak az önkormányzattól másfél millió forintot, amikor el kellett hagyniuk otthonukat. Ők azok, akiknek nem volt semmiféle tartozásuk. Ezért a pénzért azonban Miskolctól messze, 60-80 kilométerre tudtak csak házat venni. Sokan ezzel lényegesen rosszabb lakhatási körülmények közé kerültek, vannak olyanok is, akiket most ért el az igazi nyomor, fogalmazott a költő. Aztán ott vannak azok a családok, akik se pénzt, se cserelakást nem kaptak, egyszerűen kitették őket az utcára. Ők aztán pénz nélkül vágtak neki az országnak vagy a nagyvilágnak. Sokan költöztek kisebb településekre, ahol nem kérnek kauciót az albérletért, mások Pest környékére vagy külföldre mentek.

Horváth Gyula élesen fogalmaz:

– Megértünk már egy gulágot, nem is olyan rég volt. Nem gondoltam volna, hogy rövid időn belül újra utolér bennünket az a hatalmas szörnyeteg!

Külföldre menekülnek

– A kilakoltatások legnagyobb problémája, hogy újabb feszültségeket szül – mondta lapunknak Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője. – A nyomortelepekről kitett emberek ugyanis többnyire valamelyik családtagjukhoz költöznek, ami rögtön rosszabb lakhatási körülményeket jelent és rengeteg konfliktushelyzetet szül. Aki teheti, külföldre megy, ez a kiköltöztetettek 20-30 százaléka lehet. Már most megkérik a menekültstátuszt valamelyik európai országba vagy Kanadába. Kanada ugyan szigorított az elmúlt években, de az emberek reménykednek, hogy a miskolci helyzetre való tekintettel megkapják a státuszt – sorolja a képviselő. – Most sokan költöznek Svájcba és Angliába is. Akik csere­lakást kaptak, azok a város különböző pontjain laknak. Úgy hallottam, az Annabányán, a Vasgyári úton, a Kabar utcán.

ÉM-HE


„Ez nem családbarát”

Váradi Gábor úgy tudja, pénzt senki nem kapott. Azok pedig, akik ugyan rendesen fizettek eddig, de lejárt a bérleti szerződésük, ugyanúgy cserelakás és pénz nélkül kerültek az utcára, mint azok, akik tetemes adósságot halmoztak föl. A cserelakásba költözőkkel pedig mindössze egy évre kötnek szerződést.– Egy biztos, a mostani intézkedések nem nevezhetők családbarátnak, és nem biztosítják a társadalmi békét – tette hozzá a képviselő.Számos kérdést tettünk fel a miskolci önkormányzatnak a nyomortelepekről elköltözőkkel kapcsolatban, de választ pénteki lapzártánkig nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában