Helyi közélet

2014.10.01. 07:28

Önkormányzat 2014 | Mi függ a jelöltek függetlenségétől?

Miskolc - Kriza Ákos kabinetfőnöke feljelentette Pásztor Albertet, mert függetlennek mondja magát.

Miskolc - Kriza Ákos kabinetfőnöke feljelentette Pásztor Albertet, mert függetlennek mondja magát.Feljelentést tett hétfőn a választás rendje elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt, dr. Pásztor Albert ellen dr. Sömjéni Éva, aki az erről a tényről szóló közleményét mint választópolgár, nyugalmazott címzetes ítélőtáblai bíró, írta alá.

A közleményben kifejti: Pásztor Albert a helyi választási bizottság határozata szerint a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület közös jelöltje. Az OVB határozatában – melyben utalt az Alkotmánybíróságnak egy korábbi határozatára, amely szerint független jelöltnek csak az a jelölt tekinthető, akit nem jelölő szerv állít – eltiltotta Pásztor Albertet és a jelölő szervezeteket a további jogsértéstől, ennek ellenére Pásztor Albert magát továbbra is független jelöltként hirdeti a választási kampányeszköznek minősülő plakátokon és más helyeken.

Az OVB álláspontja az volt, hogy ez a magatartás alkalmas a választók megtévesztésére, hiszen valótlan tény állításával befolyásolhatja a választópolgárok akaratát, választójoguk gyakorlásával kapcsolatos döntéseit. A fentiek alapján alapos a gyanú, a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megvalósítására, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, áll a közleményben.

Dr. Pásztor Albert kérdésünkre elmondta: nem követett el bűncselekményt, és ezt követően sem áll szándékában elkövetni, valamint meggyőződése, hogy ezt a hatóságok is így találják majd. Dr. Sömjén Éva dr. Kriza Ákosnak, Miskolc polgármesterének kabinetfőnöke, és a Fidesz-KDNP jelöltjeként Mályiban indul képviselőjelöltként, mondta Pásztor Albert. „Ki a függetlenebb, én, vagy Sömjén Éva”, kérdezte Pásztor Albert.

Dr. Sömjén Éva megkeresésünkre válaszolva elmondta: valóban Kriza Ákos kabinetfőnöke és tényleg a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul a helyhatósági választáson Mályiban, de – csakúgy, mint Pásztor Albert – soha nem volt egyetlen pártnak sem tagja, ennek ellenére ő soha nem állította magáról, hogy független lenne.

ÉM-SZP

A Btk. szerint

A Btk. 350. paragrafusa szerint, aki választás során arra jogosultat a választásban megtévesztéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában