Helyi közélet

2014.10.07. 12:29

Október 6. üzenete: nem könnyű átadni

Miskolc - Az aradi tábornokok kivégzése miatt gyásznap október 6-a – mondta a szentpális Szajkó Márk.

Miskolc - Az aradi tábornokok kivégzése miatt gyásznap október 6-a – mondta a szentpális Szajkó Márk.Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid… A több mint 150 évvel ezelőtti eseményeknek azt hiszem az az egyik üzenete, hogy felmerték vállalni azt, hogy magyarok.

A miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskolában a nemzeti ünnepekről egyébként mozgalmas, élő műsorban emlékeznek meg. Október 6-ról ezúttal a nagy előadóban tartottak tegnap több megemlékezést is a diákoknak.

Búcsúsorok és gondolatok

– Október 6-ra már hetekkel ezelőtt készültem. Minél több év telik el az ünnepre való készülésben, annál több szívszorító dolgot tudok meg erről a napról – fogalmazott lapunknak Mida Viktória magyar tanárnő. – Az aradi tizenhárom és Batthyány Lajos tragédiája ilyenkor különösen megráz. Ahogy meghaltak, ahogy szenvedtek előtte, és azok a búcsú sorok és gondolatok, melyeket a hozzátartozóknak hagytak rendkívül megrázóak… Az a mérhetetlen elszántság! Annak ellenére éreztek és cselekedtek így, hogy nem is voltak többen magyar származásúak. A szabadságért és értünk viszont gondolkodás nélkül tettek. Hogy a fiatalok mit értenek meg október 6 üzenetéből? Sokszor nehéz átadni, de ahogy mondani szoktuk: az a nemzet, amelyik nem ismeri a múltját, annak nincs jövője sem. Ezt meg kell ismerniük és érteniük a gyerekeknek. Azok, akik a mai létünkért és szabadságunkért harcoltak tisztelnünk kell és a szívünkben meg kell őriznünk őket.

Magyarként haltak meg

Szakács Balázs ugyancsak tizenkettedikes. Szerinte minden embernek fel kell vállalnia a saját hazája iránti tiszteletet. Erről is tanúbizonyságot tettek az aradi hősök.

Kiálltak Magyarországért, a szabadságért, és hogy magyarok voltak – tette hozzá.

Felvetésünkre, hogy az Aradon kivégzett honvédtisztek közül többek nem is magyarnak születtek, ám magyarként haltak meg, Balázs azt mondta: mivel sokat tettek a magyar nemzetért, magyarként haltak hősi halált.

- Aki magyar, annak védenie kell a hazát! – jelentette ki a szintén szentpális Tóth Máté, aki úgy vélte: sok fiatal bizonyosan nem fogna fegyvert a hazáért.

– Hivatásos katona szerettem volna lenni, azonban a színtévesztésem miatt nem vettek fel – árulta el. – Ha az a parancs, akkor én mentem volna a hazáért harcolni. Azt hiszem, hogy a fiatalok többsége sajnos sem fizikálisan, sem mentálisan nem alkalmas arra, hogy harcoljon a hazáért.

ÉM-JLI

Az iskola, mint közvetítő

Kupecz László, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola igazgató helyettese szerint nagyon fontosak a nemzeti ünnepek. „A gyerekek érzékenyek, érdekli őket egy-egy nagy történelmi eseményünk, ezért az a felelősségünk, és feladatunk, hogy tényszerűen mondjuk el nekik, hogy mi is történt.” – mondta. „A haza, a hazaszeretet fogalma néha úgy tűnhet, hogy elcsépelt, és van, ahol nem is divat erről beszélni, ám erről beszélni kell. Erre jó alkalom október 6-a is. A gyerekek a jövő letéteményesei, ráadásul nálunk évek óta hagyomány, hogy minderről – csakúgy mint március 15-ről, vagy október 23-ról – megemlékezünk.

A létesítményvezető szerint más a diákság hozzáállása és lehetősége egy-egy piros betűs ünnep kapcsán, mint korábban: „A világháló által megnyílt az információ szerzés lehetősége. Olyan dolgokhoz juthatnak hozzá, ami mondjuk 20 éve könyvekben sem volt olvasható. Az, hogy a gyerekek ezzel miként élnek, az iskolának nagy szerepe van. Mint közvetítők is azon vagyunk, hogy hozzá tudjunk tenni!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában