Helyi közélet

2014.10.10. 14:05

Ki, és vajon mit gondolt a köcsögről

Miskolc - Köcsögfestésre hívta Urbán Tibor képzőművész a miskolci és a városhoz kötődő művészeket.

Miskolc - Köcsögfestésre hívta Urbán Tibor képzőművész a miskolci és a városhoz kötődő művészeket. Arra kérte az alkotókat, hogy a mára már csaknem elfeledett és ráadásul, egy megszégyenítő névértelmezésen is átesett tárgy életre hívásához járuljanak hozzá. Minden alkotónak adott egy kiégetett, erre az alkalomra készített, zománc nélküli köcsögöt, hogy a kortárs népi iparművészet és a kortárs képzőművészet segítségével fogalmazzanak át, jelenítsenek meg egy klasszikus edényt. A több mint két tucat művész alkotásából, átfogalmazásából október 9-én a Teátrum Pincehely Galériában nyílt meg a Complementum I. című kiállítás.

Levélben keresték meg

Dunai Beáta is a meghívott képzőművészek között van, örült ennek a kezdeményezésnek, hiszen megmozgatja a helyi művészeket. Mint mesélte: Urbán Tibor összetartja ezt a csapatot, neki köszönhetően félévente vannak ilyen kiállítások. Példaként említette a félkész – negyed kész – Avas szállót, aminek az ablakát jelenleg festmények díszítik, az ötlet Urbán Tiboré volt.

Dunai Beáta magáról is mesélt, elmondta, hogy jelenleg másfél éves fiával van otthon, egyébként rajztanárként dolgozik, emellett fest. „Egy darabig Budapesten éltem, de családi okok miatt visszaköltöztem Miskolcra és gyorsan bekapcsolódtam a város művészeti életébe” – mondta.

„Urbán Tibor levélben keresett meg ezzel az ajánlattal. Örültem neki, hiszen szeretem az ilyen felkéréseket, ez egy lehetőség, hogy találkozhassam a város művészeivel. Nem beszélve arról, hogy a korongozott edényre való festés is érdekes volt, hiszen nem síkban, térben kellett alkotnom” – sorolta.

Beáta egy mondattal díszítette a köcsögöt: „Üres, vagy tele.”

„Elsőként ez jutott eszembe. Filozófiai vonalat választottam… Azt gondolom, az edény olyan mint a tudatunk, akkor használható, ha üres. Ha nincs semmi felkavaró benne, akkor működőképes, használható” – fogalmazott.

Beszélgetésünk során szóba került a miskolci művészeti képzés, egészen pontosan annak hiánya. Beáta elmondta, többen régóta dolgoznak azon, hogy a Miskolci Egyetemen helyet kapjon egy művészeti kar, hogy a fiatal művészeknek ne kelljen Egerbe, vagy Budapestre menniük tanulni. Ha ugyanis elmennek, kicsi az esélye annak, hogy visszatérnek a városba. Ezért is tartja jónak az ilyen kezdeményezéseket, mert lehetőséget adnak a művésznek a bemutatkozásra.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában