Helyi közélet

2014.10.01. 09:50

Fertőző májgyulladás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - Területi hepatitis-A járvány van

Miskolc - Jelentősen megnőtt a fertőző májgyulladással megbetegedettek száma megyénkben, erősítette meg a hatóság.

Miskolc - Jelentősen megnőtt a fertőző májgyulladással megbetegedettek száma megyénkben, erősítette meg a hatóság.A korábbi évek kis­számú, egyedi megbetegedéseihez képest 2013-ban és 2014-ben jelentősen megnövekedett a hepatitis-A megbetegedések száma megyénkben (de idén országosan is nőtt). Az idei első félévben több mint 2,5-szer több esetet jelentettek B.-A.-Z. megyében, mint az előző év ugyanezen időszakában: szeptember 30-ig összesen 238-at, Miskolcon 39-et, áll a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Nép­egészségügyi Szakigazgatási Szerve lapunkhoz, kérésünkre kedden eljuttatott közleményében. E fertőző betegségre jellemző, hogy 7-10 évente nagyobb számú megbetegedést okoz, a megbetegedések számának jelentős mértékű csökkenéséhez 2-3 év szükséges.

A fertőzött beteg szoros környezetéhez tartozó fertőzésveszélynek kitettek számára mindenütt biztosították a megfelelő mennyiségű oltóanyagot, amelyből hiány nem fordult elő. A megbetegedésekről minden esetben értesült a népegészségügyi hatóság, és a szükséges intézkedéseket a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében folyamatosan megtette, szögezi le a közlemény.

A hepatitis-A vírus széklettel szennyezett piszkos kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed. A beteg székletével üríti a vírust, ami szájon át kerül a szervezetbe. A fertőzés továbbterjedését az alapvető higiénés rendszabályok betartásával (étkezés előtt, WC-használat előtt és után alapos szappanos kézmosás) meg lehet akadályozni. A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. A betegeket a sárgaság kezdetétől számítva legalább egy hétig fertőző osztályon kell elkülöníteni. Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában