Helyi közélet

2014.09.27. 13:24

Találkoztunk boldog kosárfonóval is

Miskolc - A megyei 125 települése mutatta meg magát pénteken: egymásnak és a miskolciaknak is.

Miskolc - A megyei 125 települése mutatta meg magát pénteken: egymásnak és a miskolciaknak is.Már napokkal ezelőtt felépítették azt a 101 standot Miskolc belvárosában - a Szent István tér - Városház tér - Erzsébet tér - Széchenyi utca határolta területen - , amelyekben a megye 16 járásának 125 települése mutatkozott be a pénteki Közfoglalkoztatási kiállításon.

- Kosárfonással foglalkozunk - mondta a kesznyéteni Veres Péter, akinek három gyermeke van. - Nagyon elégedett vagyok azzal, hogy ezt csinálhatom, immár 14 éve foglalkozom kosárfonással. Voltam előtte kőműves, és dolgoztam a sörgyárban is. A kosárral tizenöten dolgozunk, az alapanyagot is mi gyűjtjük be. Nézze! Gyönyörűek a vesszők! Több termékünk van, sokféle felhasználásra: kézikosár csakúgy, mint nagy tároló kosarak. Édesanyám, nagyapám is ezzel foglalkozott.

Továbbsétálva alsózsolcai faházba botlottunk. Megtudtuk, hogy az ottani önkormányzat a Közfoglalkoztatás apropóján sok mindennel foglalkozik. Ennek ellenére a sok-sok kiállítót elnézve volt, ami csak az alsózsolcai standon volt fellelhető.

- Az ovinak bábokat készítettünk, a táncegyüttesnek ruhákat varrtunk. Hogy mi kell hozzá? Egy kis varrótudás, kreativitás, és szeretet - avatott be a titokba Mándoki Anita.

Az egykor impozáns Avas Szállóval szemben állt a ricsei önkormányzat kiállító standja, ott találkoztunk és kérdeztük Vécsi Istvánt, aki 1989 óta vezeti Ricsét. A szocialista politikus októberben egyébként ismét elindul a polgármesteri székért, igaz az idén nem lesz kihívója.

A paraván mögött

- Azokat a Start-munka program keretében termelt zöldségeket mutatjuk be, amit az elmúlt időszakban a közfoglalkoztatásban részt vevő dolgozók megtermeltek." - válaszolta felvetésünkre. - Szép a rendezvény, van mivel büszkélkednie az önkormányzatoknak, de van mivel büszkélkednie azoknak az embereknek is, akik ezeket a termékeket előállították. Ez a felszín, azonban ha a paraván mögé nézzünk már nem ilyen fényes a kép. A termékek előállítói harmadrangú állampolgárok ebben az országban, hiszen 50 ezer forintos munkabérért kényszerültek erre a tevékenységre. Ezeket a termékeket nem lehet értékesíteni, felhasználjuk, ezért a vállalkozói szférát visszaszorítja mindez. Egyszóval összességében szép ez az rendezvény, de ha "megvakargatjuk", akkor látni lehet a kilátástalanságot, a cifra nyomorúságot.

Nagyon jó program

Szólt a dal, egymást váltották a színpadon a fellépők a Szent István téren, ahol Besenyei István elárulta, hogy zöldségeket, konyhakerti növényeket is bemutatnak sok más mellett. Borsodivánkáról konzerv növényeket, Vattáról különböző betontermékeket, Bogácsról gyógynövényeket, Szomolyáról a cseresznye lekvárt és rétest.

- Nagyon jó ez a program, hiszen azok az emberek, akik máshol nem találnak munkát, a közfoglalkoztatás berkein belül fizetéshez jutnak. Ráadásul azok, akik jó ideje nem dolgoztak ilyen-olyan okokból most visszaszoknak a munka világába. Abba, hogy reggel felkelnek és napközben dolgoznak, hasznosnak töltik az idejüket, értékeket teremtenek - tette hozzá. - Van olyan település, ahol túlkínálat van egy-egy termékből. Ezekből az önkormányzatok a programban résztvevőknek és családjaiknak juttatnak.

Besenyei Istvánnak természetesen arra is volt ideje, hogy körbejárja a kiállítást. Elárulta: vegyes a kínálat, csak azt sajnálta, hogy nem lehetett vásárolni a termékekből. Ezt hozta fel azonnal érdeklődésünkre a miskolci Szabó Ferencné is, aki barátnőjével sétált a forgatagban.

- Nagyon kedvesek az emberek, sok helyen lehetett kóstolni, beszélgetni - fogalmazott. - A baj az volt, hogy nem lehetett vásárolni... Pedig volt jó néhány olyan különlegesség, amiért szívesen pénzt adtam volna.

ÉM-JLI

Megkérdeztük: mit hoztak a kiállításra?

"Sok termékünk van" - mondta Kaló Edina Mezőcsátról. "Többnyire zöldségekkel mutatkozunk be. Ezeket mi termeljük, hiszen vannak kiskertjeink. Kitűnő kezdeményezésnek tartom ezt a napot."Glocsek István Abaújkérről érkezett: neki is rendkívül tetszett a rendezvény. "Tizennégyfajta tésztával készültünk, hiszen tésztaüzemünk van a tyúkfarm mellett a településen. De van többféle ízesítésű sajtunk is, saját tejből."

Balogh Tímea tolcsvai, de Komlóskát képviselte. Pálinkával, háztáji növény- és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Vannak kecskéik, malacaik, tehenek is a zöldségek mellett. "Közétkeztetésre is felhasználjuk a termést." - fogalmazott. Hozzátette: közel negyvenen vannak közmunkák.

Besenyei István a mezőkövesdi közös önkormányzati hivataltól érkezett, ő képviselte a mezőkövesdi kistérség önkormányzatainak kiállítását. "Megmutatjuk a mezőkövesdi Matyó-hímzést csakúgy, mint a szomolyai recét" - árulta el.

Imola képviseletében Osváth Katalin már arról beszélt: aszalványokat, szárítmányokat, körömvirág kenőcsőt, szörpöket, lekvárokat is hoztak magukkal.

Vaszlavik Tiborné (Hollóháza) a település tésztagyártását tárta az érdeklődők elé. "Hatféle tésztát készítünk. Remélem egyszer olyan híres lesz a tészta kapcsán a település, mint a porcelángyártás kapcsán."


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában