Helyi közélet

2014.09.25. 08:19

Sürgős átadás, olykor 20 percen is túl

Miskolc - „A mentők miskolci állomásán nehéz helyzet alakult ki a sürgősségi betegellátó osztály beindulása miatt.”

Miskolc - „A mentők miskolci állomásán nehéz helyzet alakult ki a sürgősségi betegellátó osztály beindulása miatt.”Ezt dr. Breitenbach Géza, az OMSZ régióigazgatója jelentette ki.

– Amióta a B.-A.-Z. Megyei Kórház biztosítja a Miskolci Semmelweis Kórház illetékességi körébe tartozó sürgősségi ellátást, az OMSZ Miskolci Állomásán a napi 60-70 feladat 10-15-tel nőtt, amiatt, hogy a további kórházi ellátásra szoruló betegek zömét nem a helyben lévő osztályokon látják el. Ráadásul a plusz feladatok közül 3-4-ben szakmailag indokolatlan a mentőszállítás. Szakkíséretet ugyanis csak azok a betegek igényelnek, akik a szállítás közben is fájdalomcsillapításra, oxigénre vagy infúzióra szorulnak – indokolja meg az igazgató. – Az egész országban nincs még egy ilyen sürgősségi osztály, ahol nem ugyanazon intézményen belül kapják meg a végleges ellátást a betegek. Miskolc terhes örökséggel küzd, több kis kórház van, azok is pavilonrendszerűek. És ezt a számításoknál nem vették figyelembe.

Egyeztetésre készülnek

– Az OMSZ feladata az egészségügyi törvény szerint a mentés. Ha a rohamkocsinkat egy infarktusos beteghez hívták, az esetkocsinkat egy részeghez, aki elesett, s véres fejjel fekszik az utcán, a harmadikat pedig egy megindult szüléshez, akkor nekünk ezeket kell előrébb sorolnunk. Már csak olyan alapon is, hogy az a beteg, aki a sürgősségin várakozik az átszállításra, legalább jó helyen, biztos kezekben van. De azért ez mégsem igazán jó a betegeknek. Ugyanakkor tény, hogy a sürgősségit sem azért találtak ki, hogy ott sokáig várakozzanak a sürgősségi ellátáson túljutott betegek – sorolta az igazgató.

Megemlítette, ez ügyeben egyeztetésre készülnek a GYEMSZI-vel. Azt is elmondta: némi könnyebbséget jelent, hogy átadták a Csillagpont tetején a heliportot, így nem kell a régi, földi leszállótól a sürgősségiig, illetve a traumatológiáig mentőautóval szállítani a betegeket.

Ha választhatna a pilóta

Viszont azzal, hogy egyszersmind megszűnt a földi leszállás lehetősége, az infarktusos betegeket is a tetőről kell a kardiológiára átszállítani, ami plusz terhelés és többletidő a beteg számára. Ez a gond megszűnhetne, ha a két leszálló közül attól függően választhatna a pilóta, hogy hová kell eljuttatni a beteget.

Rákérdeztünk arra is: az eddigi tapasztalatok szerint mennyi időn belül tudják átadni a sürgősségin a betegeket. A válasz: a törvényes 10 percen túl, s nem ritka a 30-40 perc közötti...

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában