Helyi közélet

2014.09.06. 09:24

Stratégiai megállapodást kötött a Wanhua-BorsodChem és Kazincbarcika

Kazincbarcika, 2014. szeptember 5., péntek (MTI) - Stratégiai megállapodást kötött a kínai Wanhua csoport tulajdonában lévő Borsodchem Zrt. és Kazincbarcika önkormányzata pénteken.

Kazincbarcika, 2014. szeptember 5., péntek (MTI) - Stratégiai megállapodást kötött a kínai Wanhua csoport tulajdonában lévő Borsodchem Zrt. és Kazincbarcika önkormányzata pénteken.

A megállapodás értelmében a két fél kölcsönösen segíti egymást, a Wanhua-BorsodChem további új munkahelyeket hoz létre, a város pedig kiszámítható gazdaságpolitikával segíti a vegyipari óriásvállalatot.

Varga Béla, a társaság HR és kommunikációért felelős igazgatója mérföldkőnek nevezte a város és a társaság között létrejött megállapodást, amellyel mindkét fél nyer, és amelynek igazi haszonélvezői a kazincbarcikai és a térségben élő emberek.

A Wanhua-BorsodChem a meglévő munkahelyek megtartása mellett újakat is létre kíván hozni a jövőben - tette hozzá. Szitka Péter (MSZP), Kazincbarcika polgármestere úgy fogalmazott, Kazincbarcika és a BorsodChem egymásra van utalva. Hosszú évek tapasztalata azt mutatja, ha a "BorsodChemnek jó, az a városnak is jó, és ha a BorsodChemnek rossz, az a városnak is rossz" – magyarázta. Az esemény részeként felavatták Szőke Miklós Gábor alkotását is, amely tizenhárom méter hosszú, négy méter magas, négy tonnás és egy monumentális sárkányt ábrázol. A BorsodChem MDI, TDI, PVC, vegyipari alapanyagok, speciális vegyszerek és petrolkémiai anyagok egyik vezető európai gyártója. Vegyipari nyersanyagokat biztosít számos iparág, így például a járműipar, építőipar, cipő- és ruhaipar, bútoripar, gyógyszeripar és gumiipar számára. A vállalat hét országban rendelkezik leányvállalatokkal vagy fióktelephelyekkel.

A Wanhua júliusban jelentette be, hogy új sósav konverziós üzemet hoz létre a kormány támogatásával Kazincbarcikán a 2011 óta tulajdonában lévő Borsodchem Zrt. A cégnél a 84 millió eurós beruházásnak köszönhetően legalább 70 új munkahely jön létre, így 2500 fölé emelkedik munkavállalóinak száma. Ehhez a magyar kormány 996,6 millió forint támogatást biztosít.

A beruházással lehetővé válik, hogy a Borsodchem teljes egészében hasznosítsa a rendelkezésre álló izocianát gyártási kapacitását, és a cég egyúttal egy környezetkímélőbb működési módra tér át.

A Borsodchem az észak-magyarországi térség egyik legnagyobb munkaadója, három vegyipari szegmensben is közép-európai regionális éllovasnak tekinthető, termelésének körülbelül 4/5-ét külföldön értékesíti.

A kazincbarcikai BorsodChem Zrt. nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2013-ban 1,385 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,203 milliárd euróról. A vegyipari cég adózás előtti eredménye 2013-ben 44,5 millió eurós veszteséget mutatott az egy évvel korábbi 271 millió eurós nyereség után.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában