Helyi közélet

2014.09.26. 10:21

Lesz pénz? Nem lesz?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A devizahitelesek visszakaphatnak akár 2 millió forintot is. Vagy ne is álmodjunk róla?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A devizahitelesek visszakaphatnak akár 2 millió forintot is. Vagy ne is álmodjunk róla?Elfogadta a parlament szerdán az elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket. Ennek részletszabályait a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állapítja majd meg. Az egyik gazdasági portál szerint például egy átlagos devizahiteles, aki 8 millió forintos svájcifrank-alapú hitelt vett fel a kétezres évek közepén, akár 2 millió forintot is visszakaphat.

Valóban ilyen jól járnak majd az eladósodott emberek? – kérdeztük Molnár Imrénétől, a miskolci Devizajog Iroda vezetőjétől, aki közel sem látja ilyen rózsásnak a helyzetet.

Véleménye szerint nagy összegű visszatérítések nem várhatóak. Kifejtette, miért: 2014 júliusában lépett életbe az a törvény, amit azért hoztak létre, hogy hogy ne kelljen minden adósnak a bírósághoz fordulnia a tisztességtelen szerződése miatt. Ebben a törvényben az árfolyamrés, az egyoldalú szerződés-módosítás, valamint az egyoldalú kamatemelés tisztességtelenségét is vélelmezik. Aggasztó azonban, hogy a szerdán elfogadott törvény már csak két pontban fogalmazza meg a kölcsönszerződések tisztességtelenségét. Nevezetesen az árfolyamrés és az egyoldalú szerződés módosítások pontjában, abban viszont, ami a legnagyobb problémát jelenti, magáról az árfolyamkockázatról, vagy más néven az árfolyam jelentős megemelkedéséről, már nem rendelkezik, világított rá a szakember.

Folytatás a pénteki Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában