Helyi közélet

2014.09.17. 08:09

Gyilkos galóca a Búza téri piacról - Kevésen múlt, hogy nem ölte meg őket…

Miskolc - A „Gyilkos galóca a Búza téri piacról” című cikk nyomán kereste meg a piacot működtető Miskolci Piac Zrt. az Észak-Magyarországot, hogy tisztázzuk az ominózus esettel kapcsolatos részleteket.

Miskolc - A „Gyilkos galóca a Búza téri piacról” című cikk nyomán kereste meg a piacot működtető Miskolci Piac Zrt. az Észak-Magyarországot, hogy tisztázzuk az ominózus esettel kapcsolatos részleteket.

A császárgombák között megbúvó gyilkos galóca vásárlója is befáradt a Miskolci Búza téri Piac és Vásárcsarnok titkárságára, így pontosítottuk, a piac mely részén vásárolta augusztus 8-án délelőtt a gombát. A gyanúsnak talált, még alig kinyílt „tojást” másnap nem a Búza téri piac gombaellenőréhez vitte vissza, hanem a szomszédos, Miskolci Városgazda Nonprofit Kht. által működtetett kistermelői-őstermelői piac gombaszakértőjéhez, aki nyomban felismerte benne a gyilkos galócát. A vásárló elmondása szerint azt a szakértő kidobta a konténerbe, s bár megkérdezte, hogy hol találta, jegyzőkönyvet azonban nem vett fel róla.

Azt is megtudtuk: a vásárlónak nem volt tudomása arról, hogy a két, egymás mellett lévő piacot két különböző cég üzemelteti, s arról sem, hogy az adott piacokon kizárólag saját gombaellenőr által bevizsgált gombát lehet árusítani. Erről az ellenőr az árus nevére szóló, lakcímével ellátott, dátumozott tanúsítványt ad

Két piac, két fenntartó – és egy bolondgomba

A Miskolci Piac Zrt. a következőket nyilatkozta: „A Búza téri piacon csak hétfőtől péntekig van gombaellenőr, Herman Dezsőné, piacnyitástól délután 1-ig, de a két piacot üzemeltető két társaság együttműködési megállapodása értelmében a piacon működő gombavizsgálók kölcsönösen kisegítik egymást, így a két piac teljes nyitvatartási idejében találunk szolgálatban levő gombaellenőrt.”

Azt azonban senki sem vette észre, hogy olyan gomba került ki az árusító asztalra, ami nem volt bevizsgálva.

Kiderült az is, hogy amikor a gombavizsgáló figyelmét valaki felhívta arra, hogy a császárgalóca védett, a piac működtetője (ez épp augusztus 8-án történt) azonnal intézkedett e gombafajta árusításának megszüntetéséről, s erre szórólapokkal hívták fel az árusok és a vásárlók figyelemét.

Az esetből levontunk néhány tanulságot Klement Attila csarnokvezetővel, Herman Dezsőné gombaellen­őrrel és az érintett vásárlóval közösen.

ÉM-SzK

Tanulságok

  • Gombavásárláskor ellenőrizzük a tanúsítvány meglétét, annak tartalmi elemeit!
  • A legkisebb kétely esetén mutassuk be az általunk vásárolt gombát a gombavizsgálatra kijelölt helyeken!
  • Mivel jelenleg nem eléggé feltűnő, hogy a Búza téri piacon hol található gombaellenőr, hamarosan – ígéret szerint – jól látható transzparenseken tüntetik fel.
  • Ha a gombavásárlás körül bármilyen gyanús dolgot észlelünk, késlekedés nélkül jelezzük a piacot üzemeltető Miskolci Piac Zrt. dolgozóinak!
  • Mivel a frissen szedett gombák egyre keresettebbek, nagy szükség volna arra, hogy a város legalább a Bükk kapujában alkalmazzon gombaellenőrt, legalábbis hétvégente.

  • Miskolc - Eszébe se jutott, hogy ellenőrizze, van-e gombavizsgálói papírja az árusnak, annyira megörült a ritkaságnak. tovább »


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában