Helyi közélet

2014.09.11. 12:21

A Patak utcán, a föld alá

Miskolc - Szerdán üzembe helyezték, és használható Miskolcon a Patak utcai mélygarázs.

Miskolc - Szerdán üzembe helyezték, és használható Miskolcon a Patak utcai mélygarázs.Örömteli, hogy ismét elkészült egy olyan miskolci projekt, amelyhez uniós forrást és kormányzati segítséget is kapott a megyeszékhely - fogalmazott a szerdai sajtótájékoztatón Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, aki hangsúlyozta azt is, hogy a mélygarázs átadásával véget ért az IVS belváros fejlesztés első üteme. A parkolóház 624 millió forintból valósult meg, aminek felét EU-s és kormányzati forrás fedezte, míg a fennmaradó részt a miskolci önkormányzat a Régióparkkal állta.

A legmodernebb rendszerben

- A létesítményt miskolci cégek tervezték, építették és üzemeltetik - mondta a mélygarázsról, amelynek szintjein 129 autó parkolhat a legmodernebb körülmények között. A legmodernebb, hiszen a Régiópark által üzemeltetett parkolóházban már rendszámfelismerő rendszer és bankkártyás terminál is az autósok rendelkezésére áll.

Mint arról már több alkalommal is beszámoltunk, a munkálatok három éve, októberben kezdődtek, ám különböző akadályok (a munkagödör kialakításának a tervein kellett módosítani, kutatófúrások, vízzáró fal beépítésé) miatt csak idén május 26-án történt meg a mélygarázs műszaki átadása. Aztán két hónapja átadták a parkoló feletti teret, amely 212 millióból újult meg. (Erre pályázat útján közel 180 millió forintot nyert el a város.) A "fenti" területen parkot alakítottak ki közel 5500 négyzetméteren, amiből 1600 négyzetméter zöldfelület.

- A "szomszédban" található felszíni zúzalékos parkoló hamarosan megszűnik, a távlati cél pedig nem más, mint az, hogy a belvárosi parkolás csak parkolóházakban történjen - hangsúlyozta a ceremónián Perecsenyi Attila, a Régiópark Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója.

Megtudtuk azt is, hogy szeptemberben 8 és 18 óra között díjmentesen használhatják az autósok az új mélygarázst. A későbbiekben (és már most az éjszakai órákban) pedig 200 forint lesz az óránkénti tarifa. Természetesen lehetőség lesz bérletet váltani is: a környékbeliek például féláron, bármelyik napszakba, akár kombinálva. Perecsenyi Attila abbéli reményének is hangot adott, hogy a jövőben a többi miskolci mélygarázst is modernizálni tudják úgy, hogy azok egy komplett rendszerben szolgálják majd az autósokat. A mélygarázs üzembehelyezésével négy új munkahely jött létre.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában