Helyi közélet

2014.09.12. 13:06

A miskolci kórház is fogad HIV-fertőzötteket

Miskolc - Eddig csak a budapesti László Kórházban gondozták a HIV fertőzötteket, most bővült az erre jogosult szolgáltatók köre; Debrecen és Pécs mellett a Miskolci Semmelweis Kórház Infektológiai Osztályán is gondozásban részesülhetnek a HIV pozitív páciensek, a járóbeteg-ellátás keretében. E feladatra három itteni orvost már kiképeztek.

Miskolc - Eddig csak a budapesti László Kórházban gondozták a HIV fertőzötteket, most bővült az erre jogosult szolgáltatók köre; Debrecen és Pécs mellett a Miskolci Semmelweis Kórház Infektológiai Osztályán is gondozásban részesülhetnek a HIV pozitív páciensek, a járóbeteg-ellátás keretében. E feladatra három itteni orvost már kiképeztek.Napjainkban a HIV-fertőzés jól kezelhető, krónikus betegséggé szelídült, a szűrés, a diagnosztika és a kezelés mindenki számára elérhető, s egyben a fertőzés megelőzését is szolgálja, jelentette ki dr. Szlávik János, a László Kórház sokéves tapasztalattal rendelkező szakembere a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Megtudtuk: a HIV-decentrumok létrejöttét egyfelől az indokolja, hogy várhatóan megnő a felfedezett HIV-fertőzöttek száma, részben a tervezett kampányszűrések eredményeképp, részben az Európában és az USA-ban az utóbbi 4-5 évben tapasztalt növekedési tendenciából leszűrhetően.

Jelenleg a László kórházban 30 megyénkbeli HIV-fertőzöttet kezelnek (ez megfelel a többi megye átlagának). Ők (és a többiek is) választhatják ezentúl a miskolci decentrumot, de elsősorban az újonnan kiszűrtek fogadására számítanak.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában