Helyi közélet

2014.09.30. 10:34

A botrytis már megjött, csak jó idő kellene

Tokaj-Hegyalja - A tavalyihoz képest jelentősen eltérő minőségű és minőségű szüretre számítanak Magyarország borvidékein. A legtöbb borvidéken sokkal kisebb mennyiségű és rosszabb minőségre számítanak, mint 2013-ban.

Tokaj-Hegyalja - A tavalyihoz képest jelentősen eltérő minőségű és minőségű szüretre számítanak Magyarország borvidékein. A legtöbb borvidéken sokkal kisebb mennyiségű és rosszabb minőségre számítanak, mint 2013-ban.A tokaj-hegyaljai szüretre mindig az volt a jellemző, hogy zömében októberben zajlik a szüret – mondja Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke –, ezért még nem tudjuk pontosan megítélni, milyen lesz a mennyiség és a minőség. Az már látszik, hogy a tavalyihoz képest a mennyiség kevesebb lesz, de hogy pontosan mennyivel, azt megítélni szinte lehetetlen, mert rengeteg minden függ az időjárástól. Az év folyamán eddig leesett esőmennyiség miatt azt mondanám, akkor nem lesz további termésveszteség, ha innentől kezdve a szüret végéig egy csepp csapadék sem esik.

További részletek a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-BG

A várva várt vendég

Az aszúsodás a szőlőnek a botrytis cinerea nevű gomba által okozott nemes rothadása, aminek az aszúbor előállításában van jelentősége.Az aszúsodáshoz három alapvető feltételnek kell teljesülnie:– a gombafertőzést előidéző nedves időjárás (eső, köd) a szőlőt teljes érésben érje;

– a bogyók sérülésmentesek legyenek;

– ezt követően pedig hosszú, száraz időszakra van szükség.

Az esőzések idején felrepedt szőlőszemekbe behatol a botrytis cinerea nevű gomba, amely ezután a száraz napokon a szőlőszemek aszúsodását, töppedését eredményezi. Ekkor a szőlőszem vizet veszít, savtartalma, cukortartalma nő, abszolút glükóztartalma viszont csökken (a glükóz egy része átalakul glicerinné és glükonsavvá).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában