Helyi közélet

2014.08.12. 17:18

Honlapon mért törvényesség

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mennyire nyitottak és mennyire törvénytisztelők a hazai önkormányzatok? Az eredmények nem túl jók.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mennyire nyitottak és mennyire törvénytisztelők a hazai önkormányzatok? Az eredmények nem túl jók.

„A magyar városok önkormányzatait inkább az átláthatóság hiánya és törvényszegő magatartás jellemzi” – ez lett az eredménye annak a felmérésnek, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központja készített. A kutatóközpont előre meghatározott szempontok alapján vizsgálta a 368 önkormányzat honlapját, például, található-e rajta közbeszerzési szerződés, jegyzőkönyvek a testületi ülésekről. Illetve az átláthatóságra vonatkozó kérdéseket is felmérték, például hogy milyen nyelven érhető el a honlap, vagy van-e rajta oldaltérkép.

Állásfoglalásukban azt is jelzik: több önkormányzat példája mutatja, hogy lehetséges a törvények betartása. Példaként a legtörvénytisztelőbb városok listájáról az első hat helyezettet említik: Budapest 23. kerületét, Kabát, Mezőberényt, Pilisvörösvárt, Sopront és Zalaegerszeget. Az önkormányzati nyitottság kategóriában az első helyen Sopron áll, azt Pilisvörösvár, majd holtversenyben Békéscsaba, Kecskemét és Szeged követi. Miskolc nincs az első 45-ben, a középmezőnyben találjuk, a megyeszékhelyek összevetésében is. Mezőkövesd azonban az élmezőnyben kapott helyet nyitottságban a 15-ik, törvényességben a 24-ik helyet foglalja el.

A településvezetők szerint a honlapok vizsgálata nem ad pontos képet a törvényességről, nyitottságról, hiszen sokszor az informatikai háttér hiánya, forráshiány is befolyásolja a honlapon való nyilvánosságot.

Részletek a szerdai Észak-Magyarországban.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában